Latvija septembrī ierindojas starp 13 ES valstīm ar mazumtirdzniecības kāpumu

© f64.lv, Vladislavs Proškins

Mazumtirdzniecības apgrozījums Latvijā septembrī, salīdzinot ar attiecīgo mēnesi pirms gada, palielinājies par 1,8%, tai esot starp 13 Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīm, kur šajā periodā reģistrēts kāpums, liecina ES statistikas biroja "Eurostat" otrdien publiskotie dati par 25 bloka dalībvalstīm.

Straujākais kāpums septembrī salīdzinājumā ar 2021.gada devīto mēnesi reģistrēts Slovēnijā (+23,9%), Polijā (+8,4%) un Maltā (+7,4%), bet lielākais samazinājums bijis Īrijā (-6,8%), Dānijā (-6,3%) un Igaunijā (-5,9%). Lietuvā mazumtirdzniecības apgrozījums septembrī bijis par 1,3% mazāks nekā pirms gada.

ES valstīs, par kurām pieejami dati, mazumtirdzniecības apgrozījums septembrī gada salīdzinājumā sarucis kopumā par 0,3%, bet eirozonas valstīs - par 0,6%.

Tikmēr salīdzinājumā ar iepriekšējo mēnesi mazumtirdzniecības apmērs septembrī gan ES, gan eirozonā palielinājies par 0,4%.

Lielākais kāpums mēneša izteiksmē bijis Austrijā (+3,9%), Maltā (+1,7%) un Polijā (+1,4%), bet straujākais kritums fiksēts Slovēnijā (-3,7%), Īrijā un Portugālē (abās valstīs -2%), kā arī Slovākijā (-1,3%). Latvijā mazumtirdzniecības apgrozījums šajā periodā pieaudzis par 1,1%, Lietuvā - par 1%, bet Igaunijā tas sarucis par 0,6%.

Dati nav pieejami par Čehiju un Grieķiju.

Svarīgākais