Inflācija eirozonā piedzīvojusi rekordaugstu līmeni

© f64.lv, Ģirts Ozoliņš

Gada inflācija eirozonā jūlijā palielinājusies līdz 9,1% salīdzinājumā ar 8,9% jūlijā, liecina trešdien publiskotais Eiropas Savienības statistikas departamenta "Eurostat" ātrais novērtējums.

Gada inflācija eirozonā reģistrēta divdesmito mēnesi pēc kārtas. Kopš novembra ik mēnesi ir sasniegts jauns augstākais līmenis kopš šo datu apkopošanas sākšanas 1997.gadā.

Pēc šiem datiem, vislielākais kāpums salīdzinājumā ar pagājušā gada augustu bijis enerģijas cenām, kas palielinājušās par 38,3%, kas seko 39,6% pieaugumam jūlijā.

Pārtikas, alkoholisko dzērienu un tabakas izstrādājumu cenas eirozonā augustā salīdzinājumā ar šo mēnesi pērn palielinājušās par 10,6%, kas seko 9,8% kāpumam iepriekšējā mēnesī.

Ar enerģiju nesaistīto rūpniecības preču cenas augustā bijušas par 5% augstākas nekā pirms gada salīdzinājumā ar 4,5% pieaugumu jūlijā.

Pakalpojumu cenas šomēnes 19 valstu veidotajā eirozonā bijušas par 3,8% lielākas nekā pirms gada. Jūlijā pakalpojumu cenām fiksēts 3,7% kāpums.

Ekonomika

Valdības rosinātās izmaiņas Latvijas pensiju sistēmā mudinās 33 % iedzīvotāju domāt par papildu uzkrājumu veidošanu vai investīcijām, taču 24 % no tiem uzkrājumus vai ieguldījumus plāno veikt ārpus pensiju sistēmas, liecina bankas Citadele veiktā iedzīvotāju aptauja.

Svarīgākais