"Oaklins": Augstās inflācijas laikā Latvijas mazajiem uzņēmumiem būs grūti izdzīvot

© f64.lv, Oksana Džadana

Uzņēmumu apvienošanās un iegādes darījumu skaits Baltijas valstīs šogad noteikti nebūs tik liels kā pagājušajā gadā, intervijā aģentūrai LETA prognozēja uzņēmumu iegādes un apvienošanās (M&A) darījumu konsultanta "Oaklins M&A Baltics" partnere Latvijā un "Oaklins" globālās izpildkomitejas pārstāve Valērija Lieģe.

Viņa norādīja, ka 2022.gada pirmajā pusē ir redzams darījumu skaita kritums, bet tas ir 2019., 2020.gada līmenī. "Ja atceramies, ka fonā ir enerģijas krīze un karš, tas ir jāvērtē labi," uzsvēra Lieģe.

Vienlaikus viņa atzīmēja, ka Latvijā kritums noteikti ir gaidāms ārvalstu investoru īstenotajās iegādēs, ko zināmā apmērā kompensēs Latvijas uzņēmumu pirkumi citās valstīs. Uzņēmumu iegādi pašlaik var apgrūtināt arī augošā inflācija un procentu likmju pieaugums kredītiem.

"Apsvērumi, ko mēs dzirdam no pārdevējiem, ir - labi, es tagad savu biznesu varu pārdot, taču, ja summa, ko es par to saņemšu, pēc kāda laika būs par 15% nevērtīgāka, tad varbūt to nav vērts darīt vai arī cenai ir jābūt augstākai. Savukārt pircēju pusē ir redzams uzstādījums, ka uzņēmumiem ir jāmaksā mazāk, jo centrālās bankas ceļ procentu likmes un nauda kļūst dārgāka. Tāpat sava nozīme ir Baltijas valstu tuvumam Krievijai un Ukrainai. Ieguldījumi Baltijas valstīs tiek uzskatīti par riskantākiem, nekā kādreiz," situāciju raksturoja Lieģe.

Viņa piebilda, ka ir arī sektori, kurus tas neietekmē. Piemēram, Igaunijā lielākā aktivitāte ir tehnoloģiju sektorā, un tur nav lielas atšķirības, vai uzņēmums ir bāzēts Igaunijā vai Maltā. Taču darījumus ar uzņēmumiem tā saucamajās tradicionālajās nozarēs, kuriem, piemēram, ir ražotnes, tas var ietekmēt.

Tāpat par ieguldījumiem citās kompānijās pašlaik nav droši uzņēmumi energoietilpīgās nozarēs, jo tiem nav skaidrs kā to pamata biznesu pašlaik ietekmēs augošās elektrības un gāzes cenas. "Ražošanu pašlaik ietekmē tik daudz faktoru, kurus uzņēmumi nespēj kontrolēt, ka viņiem ir ļoti grūti domāt par investīcijām. Ir grūti sagaidīt, ka kāds ies un iegādāsies citus uzņēmumus, ja nesaprot, kā ies pašam," sacīja Lieģe.

Vienlaikus Latvijas atrašanās eirozonā var nākt par labu Latvijas uzņēmumiem, kuri vēlas iegādāties uzņēmumus citur, pauda Lieģe, kā piemēru minot, ka pašlaik risinās sarunas par kāda uzņēmuma iegādi Čehijā un svarīgs aspekts ir arī tas, ka Čehijā joprojām nav eiro un tur banku procentu likmes ir augstākas.

"Tādēļ Latvijas uzņēmumi, kuri var saņemt finansējumu no Latvijas bankām ar mazākām procentu likmēm, ir konkurētspējīgāki nekā daudzi Čehijas uzņēmumi. Tāpat ir virkne Baltijas investīciju fondu, kuri ir gatavi ieguldīt naudu Baltijas uzņēmumu attīstības projektos. Tādēļ tiem, kuri kaut ko pašlaik vēlas nopirkt, nauda ir pieejama un dažkārt uz labākiem nosacījumiem nekā daudzu citu valstu spēlētājiem," norādīja Lieģe.

Tāpat "Oaklins" pārstāve prognozēja, ka inflācijas un augstu energocenu laikā grūtāk ne tikai Latvijā, bet visā Eiropā izdzīvot būs mazajiem uzņēmumiem. Tādēļ no vienas puses tieši pašlaik daudz aktīvāk vajadzētu notikt uzņēmumu apvienošanās procesam, taču no otras puses šajā laikā ir arī daudz neskaidrību un šaubu.

"Kā mēs visi zinām, cilvēki, tostarp uzņēmēji, ne vienmēr rīkojas racionāli. Tieši šādos tirgus apstākļos vajadzētu apvienoties. Taču šādos apstākļos cilvēkiem ir arī bail un ir šaubas, vai ir pareizais brīdis. Latviešiem jau vispār dažkārt ir raksturīga attieksme - labāk mirt nekā apvienoties. Redzēsim, kā būs!" teica "Oaklins" partnere Latvijā.

Jau vēstīts, ka, pēc "Oaklins M&A Baltics" datiem, pērn tika paziņoti 155 darījumi salīdzinājumā 147 gadu iepriekš. Kopējā darījumu vērtība pērn sasniedza 2,7 miljardus eiro. Lielākā interese bija par Lietuvas uzņēmumiem, kur notika 66 M&A darījumi, kamēr Igaunijā tādu bija 60. Latvija pēc šī rādītāja jau tradicionāli ierindojās pēdējā vietā ar 29 darījumiem.

Ekonomika

Šosezon stāsies spēkā jaunas prasības ziemas riepām, un no 1.decembra ceļu satiksmē varēs izmantot tikai tādas ziemas riepas, kas marķētas ar "kalna un sniegpārsliņas" apzīmējumu, aģentūrai LETA pavēstīja Ceļu satiksmes drošības direkcijā (CSDD).