Eirozona atkopjas lēni

Laikposmā no pagājušā gada jūlija līdz septembrim eirozonas ekonomikas izaugsme bija 0,3 procenti, kas ir mazāk, nekā iepriekš tika prognozēts.

Eiropas Savienības statistikas birojs Eurostat iepriekš bija prognozējis, ka 16 eirozonas valstu ekonomika pieaugs par 0,4 procentiem. Kopumā jaunākie dati parāda krietnu izaugsmes kritumu, salīdzinot ar 2009. gada otro ceturksni: laikposmā no aprīļa līdz jūnijam eirozonas izaugsme bija 1 procents.

Izaugsmi ir nodrošinājis patēriņš, valstu tēriņi, kā arī tirdzniecība, norāda Eurostat. Kopumā ņemot, laikposmā no 2008. gada trešā ceturkšņa līdz pagājušā gada trešajam ceturksnim ir izaugusi par 1,9 procentiem, kā tas iepriekš arī tika prognozēts.

Lielā mērā šo izaugsmes kritumu ir ietekmējusi Vācija, kuras otrā ceturkšņa izaugsme bija 2,3 procenti, bet trešajā — tikai 0,7 procenti. Otrā ceturkšņa izaugsme bija krietni lielāka, nekā plānots, tā bija arī lielākā, ko Vācija pieredzējusi kopš apvienošanās 1990. gadā.

Kā norāda BBC, jaunākie dati apstiprina, cik trausla Eiropā ir atgūšanās no krīzes un cik ļoti eirozonas ekonomika ir atkarīga no Vācijas.

Svarīgākais