Latvijas Finiera akcijas iegādāsies "Latvijas Valsts meži"

Valdība šodien pieņēmusi lēmumu, kas paredz, ka VAS "Latvijas Valsts meži" var iegādāties desmit kokapstrādes uzņēmuma AS "Latvijas Finieris" akcijas.

Pārdodamās "Latvijas Finiera" akcijas veido aptuveni 0,3% no akciju skaita. Ir "Latvijas Finiera" akcionāri, kas nolēmuši savas akcijas piedāvāt "Latvijas Valsts meži".

Jau ziņots, ka 2010.gada oktobrī interesi par "Latvijas Finiera" akciju pirkšanu izrādīja Krievijas saplākšņa ražotājs "Sveza". Uzņēmums izplatītajā sludinājumā "Latvijas Finiera" akcionāriem piedāvāja 10 000 latu par vienu parasto vārda akciju ar balsstiesībām un 1000 latu par vienu akciju ar balsstiesību ierobežojumiem.

Zemkopības ministrs Jānis Dūklavs (ZZS) šodien žurnālistiem atzina, ka LVM mērķis nav pirkt kontrolpaketi vai lielu akciju daudzumu.

ZM sagatavotajā rīkojuma projektā nav norādīts, par cik lielu summu LVM varētu iegādāties "Latvijas Finiera" akcijas, un arī iesaistītās puses ir atturīgas par šo jautājumu.

Ministrijas amatpersonas un "Latvijas Finiera" vadība norāda, ka tas būs komercdarījums, līdz ar to summa tiks noskaidrota sarunās. Cenu noteikšot tirgus. Valdība šodien vienīgi atbalstījusi LVM iesaistīšanos darījumā.

"Latvijas Finiera" padomes priekšsēdētājs Juris Biķis šodien žurnālistiem valdības lēmumu vērtēja kā politisko atbalstu, kas parāda valsts attieksmi pret uzņēmumu kā tādu. Valdība novērtējusi "Latvijas Finiera" devumu attiecībā uz darba vietām, eksportu.

Biķis arī norādīja, ka lielākā daļa akcionāru savas akcijas nevēlas pārdot.

Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (V) pēc valdības sēdes uzsvēra, ka šāds lēmums lielā mērā saistīts ar "Sveza" agresīvo rīcību, mēģinot iegūt "Latvijas Finiera" akcijas, tāpēc arī ir izveidots "alternatīvs piedāvājums", kuru par labu uzskata gan LVM, gan meža nozare.

Jau rakstīts, ka AS "Latvijas Finieris" apgrozījums 2010.gadā sasniedzis 100 miljonus latu, kas ir par 44,7% vairāk nekā 2009.gadā, kad apgrozījums bija 69,1 miljons latu, liecina koncerna neauditētie dati.

Svarīgākais