Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Ekonomika

Latvijas gurķi Tallinā maksā lētāk nekā Rīgā; pārtika Latvijā - dārgāka nekā kaimiņvalstīs

© f64.lv, Dmitrijs Suļžics

Šī gada otrajā ceturksnī visās trijās Baltijas valstīs bijis būtisks pārtikas produktu cenu pieaugums, liecina Lauksaimniecības tirgus veicināšanas centra rīcībā esošā informācija.

"Baltijas valstis nav izņēmums un tur, tāpat kā visā pasaulē, pēdējos mēnešos ir būtiski pieaugušas pārtikas produktu cenas. Ņemot vērā kopīgo vēsturisko pieredzi, visās trijās Baltijas valstīs izteiktāka bija sāls, griķu un melnās tējas pirkšanas ažiotāža. Igaunijā jūnija sākumā šie produkti vēl pilnībā nebija atgriezušies veiklu plauktos, abās pārējās valstīs plaukti atkal bija pilni. Tikai tagad jau ievērojami dārgāki," norāda Ingūna Gulbe, Lauksaimniecības tirgus veicināšanas centra vadītāja.

Salīdzinot pārtikas produktu cenas Baltijas valstu galvaspilsētu lielveikalu ķēdēs, Latvijā lielākoties produkti ir dārgāki kā kaimiņiem.

Interesanti, ka Latvijas gurķi Tallinas "Lidl" veikalā maksāja lētāk kā Rīgā.

Savukārt viens no iemesliem kāpēc Latvijā kafija ir dārgāka, ir tas, ka mums kafijai ir akcīzes nodoklis 1.42 eiro/kg. Bet nākotnē lielāko problēmu saskatu nevis dārgajā pārtikā, bet zemajā pirktspējā. Un tā nevar pieaugt neattīstoties uzņēmējdarbībai. Tallinas ostā nevar precīzi saskaitīt dažādus pasažieru un kruīzu kuģus. To ir tik daudz! Viļņā noejot kilometriem pa ielām, kur pirmie stāvi sastāv tikai no kafejnīcām un restorāniem, nevar atrast brīvu galdiņu. Liekas, ka visi lietuvieši sēž Viļņas kafejnīcu terasēs. Bet viņiem sabiedriskajā ēdināšanā ir samazināts PVN. Lielākā iedzīvotāju daļa var atļauties šādu apmeklējumu. Un nauda rada naudu. Ja būs uzņēmējdarbība, būs algas, būs nodokļi. Cilvēkiem nebūs jāsatraucas, ka produkti kļuvuši kādu eiro dārgāki. Jo viņi tos varēs atļauties, uzskata Lauksaimniecības tirgus veicināšanas centra vadītāja asoc.prof., Dr.oec. Ingūna Gulbe.

Latvijā salīdzinot ar Igauniju un Lietuvu ir dārgākie kartupeļi vidēji 0,74 eiro/kg, savukārt lētākie kartupeļi bija nopērkami Igaunijā par 0,56 eiro/kg. Lietuvā vidējā kartupeļu cena bija nedaudz augstāka nekā Igaunijā - 0,61 eiro/kg. Tāpat Latvijā bija visdārgākie burkāni - 0,85 eiro/kg, bet Igaunijā 0,57 eiro/kg. Vietējie gurķi Latvijā bija vislētākie 1,89 eiro/kg, bet Igaunijā teju divas reizes dārgāki - 3,56 eiro/kg. Lietuvā importa gurķi bija nopērkami par 0,99 eiro/kg, kas ir gandrīz uz pusi lētāk nekā Latvijā - 1,84 eiro/kg. Visdārgākie vietējie tomāti bija Igaunijā - 5,59 eiro/kg, bet lētākie Lietuvā - 2,49, bet Latvijā 3,99 eiro/kg.

Augļu kategorijā starp Baltijas valstīm Latvijā visdārgākā cena bija banāniem, apelsīniem, citroniem, bumbieriem, savukārt zemākā cena ķiršiem, plūmēm un krūmmellenēm. Piemēram, banānu vidējā cena Latvijā bija 1,59 eiro/kg, Igaunijā 1,27 eiro/kg, bet Lietuvā 1,29 eiro/kg.

No visām Baltijas valstīm Latvijā bija lētākās olas un "Yellow Label" tēja, savukārt sāls, cukurs, griķi, kafija un sviests bija dārgākie.

Piemēram, sāls cena Lietuvā bija 0,49 eiro/kg, Igaunijā 0,70 eiro/kg, bet Latvijā 1,05 eiro/kg, cukurs Igaunijā vidēji maksāja 0,66 eiro/kg, Lietuvā 0,69 eiro/kg, bet Latvijā 0,96 eiro/kg, griķi Lietuvā 2,67 eiro/kg, Igaunijā 2,70 eiro/kg, Latvijā 3,82 eiro/kg, kafija Igaunijā bija vislētākā - 11,46 eiro/kg, Lietuvā 13,78 eiro/kg, bet Latvijā visdārgākā - 16,46 eiro/kg. Lētākā sviesta cena bija Lietuvā - 7,94 eiro/kg, Igaunijā 8,80 eiro/kg, bet Latvijā 10,97 eiro/kg, kas salīdzinot ar Igaunijas cenu ir par 25% dārgāk.

Gada griezumā Igaunijā vislielākais cenu pieaugums ir bijis kartupeļiem par 180% no 0,20 eiro/kg līdz 0,56 eiro/kg, griķiem par 86% eiro/kg, L izmēra olām un broileriem par 47%, attiecīgi olām cenu kāpums bija no 1,51 eiro/10gb līdz 2,23 eiro/10 gb, bet broilerim no 2,12 eiro/kg līdz 3,12 eiro/kg. Lietuvā vislielākais cenu kāpums ir bijis kartupeļiem par 126% no 0,27 eiro/kg līdz 0,61 eiro/kg, griķiem par 115% no 1,24 eiro/kg līdz 2,67 eiro/kg un galda bietēm par 108% no 0,37 eiro/kg līdz 0,77 eiro/kg.