Maizes dārdzību izraisa tās neekonomiskais pārdošanas veids

© Scanpix

Maizes ražošana ir ļoti reģionāls pasākums, un maizes cenā būtisku daļu veido tieši loģistika.

Tas, kas notiek Latvijā, ir viens no nerentablākajiem veidiem, kā pārdot maizi, tāpēc arī maize ir relatīvi dārga, intervijā biznesa portālam "Nozare.lv" sacīja Valmieras maizes un konditorejas izstrādājumu ražotāja SIA "Maiznīca Ieva" valdes loceklis Kalvis Saliņš.

"Visi ražotāji cenšas pārdot visur, piemēram, maizes ceptuve no Valmieras ir gatava vest maizi uz Kuldīgu, lai tur kaut ko pārdotu. Savukārt maizes ceptuve no Kuldīgas ir gatava vest maizi uz Valmieru, lai te kaut ko pārdotu. Latvija, protams, nav liela valsts un attālumi nav tik lieli, taču šāda braukāšana pie Latvijas iedzīvotāju skaita un blīvuma ir absolūti neekonomiska," uzskata Saliņš.

Problēma ir tā, ka neviens no maizes ražotājiem nav gatavs atteikties no šī modeļa tikai tāpēc, ka neviens cits no tā neatteiksies, un, pat ja viens uzņēmums pārtrauktu vadāt maizi pa Latviju, pārējie to turpinātu darīt un būtu ieguvēji, piebilda Saliņš.

"Arī mēs neesam gatavi atteikties no maizes vešanas uz to pašu Kuldīgu, jo šādā gadījumā Kuldīgas uzņēmums pārdos vairāk maizes Kuldīgā un turpinās to vest arī uz Valmieru. Maigi izsakoties, maizes industrija Latvijā patlaban ir ļoti neoptimāla un tas ir piegāžu dēļ. Padomju laikā sistēma funkcionēja ļoti efektīvi, jo katrā reģionā bija sava maizes ceptuve un veikali maizi saņēma vēl siltu. Tas ir lētākais un efektīvākais veids, kā nodrošināt apgādi ar maizi," uzsvēra Saliņš.

SIA "Maiznīca Ieva" dibināta 1995.gadā. Tajā strādā 150 darbinieki.

Maiznīca sadarbojas ar Vidzemes veikalu tīkliem un individuālajiem uzņēmumiem. Aktīvo klientu vidū ir vairāk nekā 340 uzņēmumu.

2009.gadā maiznīcas apgrozījums bija 1,645 miljoni latu, savukārt 2008.gadā uzņēmuma apgrozījums bija 1,57 miljoni latu.

2009.gadā "Maiznīca Ieva" strādāja ar 208 654 latu zaudējumiem, bet 2008.gadā uzņēmums cieta 160 041 lata zaudējumus.

Svarīgākais