Saeimas komisiju pārstāvji, tiekoties ar SVF, aicina nesamazināt sociālo budžetu

Šodien Saeimas Publisko izdevumu un revīzijas un Sociālo un darba lietu komisijas deputāti, tiekoties ar Starptautiskā Valūtas fonda (SVF) un Eiropas komisijas pārstāvjiem, norādījuši, ka sociālo budžetu vairs nav iespējams samazināt, aģentūru LETA pēc tikšanās informēja Publisko izdevumu un revīzijas komisijas priekšsēdētājs Andris Bērziņš (ZZS).

Bērziņš atzina, ka tikšanās bijusi ļoti "svētīga", jo svarīgi ir apmainīties ar informāciju ar pirmavotiem. Tikšanās laikā izskanējis arī viedoklis, ka vienīgā iespēja, kā uzlabot mūsu valsts ekonomisko situāciju jeb sākt tā saucamo ekonomikas sildīšanu, ir līdzekļu izmantošana no Eiropas struktūrfondiem.

SVF pārstāvji šodien arī vienojušies, ka ar abu komisiju deputātiem pirms nākamā gada valsts budžeta pieņemšanas tiksies vēlreiz.

Ar SVF šodien tikās arī Saeimas Budžeta un finanšu komisijas deputāti, un tikšanās ir bijusi "kā zāles, kas ne vienmēr ir garšīgas, taču nepieciešamas", žurnālistiem atzina komisijas priekšsēdētājs Guntis Bērziņš (JL).

Sīkāka informācija par deputātu tikšanos ar frakcijām un komisijām netiek sniegta, jo sarunas saturs ir konfidenciāls.

SVF un EK kopējā misija Latvijā uzturas, lai izvērtētu Latvijas valdības padarīto ekonomisko reformu īstenošanā un iepazītos ar 2010.gada valsts budžeta veidošanas gaitu.

Vakar ar SVF un EK misijas pārstāvjiem tikās Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) Saeimas frakcijas deputāti un ministri, kā arī Tautas partijas (TP) Saeimas deputāti.

ZZS Saeimas frakcijas deputāti un ministri tikšanās laikā norādījuši, ka Latvijai nav iespējams samazināt nākamā gada valsts budžetu par 500 miljoniem latu, aģentūrai LETA apstiprināja ZZS Saeimas frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis. "Mēs nesaņēmām par šo jautājumu nekādu viedokli. SVF pārstāvji rūpīgi pierakstīja visu mūsu sacīto par Latvijas problēmām un iespējām," teica Brigmanis.

ZZS informējusi SVF pārstāvjus, ka Latvija var piestrādāt pie jautājuma par budžeta ienākumu palielināšanu, taču, veidojot nākamā gada valsts budžetu, vajadzētu ņemt vērā to, ka jau šogad pensionāriem ir samazinātas pensijas, kas atsauksies arī uz nākamā gada budžetu.

TP pēc tikšanās ar SVF pārstāvjiem pauda gandarījumu par tikšanos, taču tika norādīts, ka, ievērojot starptautisko aizdevēju lūgumu, sarunu saturs ir konfidenciāls. Pēc neoficiālas informācijas, SVF pārstāvji sēdē norādījuši, ka Latvijai ir jāpilda tās prasības, kas iekļautas iepriekš parakstītajos vienošanās dokumentos ar aizdevējiem un kas paredz arī paaugstināt vairākus nodokļus, piemēram, nekustamā īpašuma nodokli un ienākuma nodokli.

Ekonomika

Banka "Citadele" pirmdien, 7.oktobrī, sāks augstākās prioritātes nenodrošināto obligāciju pirmā laidiena publisko piedāvājumu 10 līdz 35 miljonu eiro apmērā, teikts bankas paziņojumā biržai "Nasdaq Riga".

Svarīgākais