Sestdiena, 18.maijs

redeem Ēriks, Inese, Inesis

arrow_right_alt Ekonomika

Parex bankai saistību ierobežojumus pagarina līdz jūnijam

Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) padomes sēdē šodien nolemts līdz 2011.gada 30.jūnijam pagarināt AS "Parex banka" noteikto saistību izpildes ierobežojumu termiņu, biznesa portālu "Nozare.lv" informēja FKTK priekšsēdētājas biroja vadītāja Anna Dravniece.

Ministru kabinets un FKTK lēmumu par saistību izpildes ierobežojumu noteikšanu "Parex bankai" pieņēma 2008.gada 1.decembrī, drīz pēc bankas nonākšanas valsts kontrolē.

Saskaņā ar šodien pieņemto FKTK lēmumu, bankai joprojām būs aizliegums veikt debeta operācijas jebkurā valūtā, tai skaitā ar internetbanku, bankomātiem un skaidrā naudā, par summu, kas pārsniedz 70 000 latu kalendārajā mēnesī, taču tāpat kā iepriekš šie saistību izpildes ierobežojumi nav attiecināmi uz maksājumiem valsts budžetā un valsts un pašvaldību iestādēm, kā arī uz darījumiem ar Latvijas Banku un Latvijas valsts iekšējā aizņēmuma vērtspapīru iegādi, klientu maksājumiem "Parex bankai" un tās meitassabiedrībām un uz juridiskām personām, kuru noteiktos tarifus regulē Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija.

Minētais lēmums arī paredz, ka tiem klientiem, kuri viena kalendārā mēneša laikā neveiks debeta operācijas vai neveiks tās noteiktās maksimālās debetējamās summas apmērā, pieejamie limiti debeta operāciju veikšanai nākamajā kalendārajā mēnesī tiek palielināti par iepriekšējā mēnesī neizmantoto debeta operāciju limita apmēru.

FKTK lēmums stāsies spēkā no 1.janvāra.

Jau vēstīts, ka pēc šā gada 1.augustā notikušās "Parex bankas" aktīvu pārejas uz banku "Citadele", "Parex banka" darbojas kā risinājumu banka, kuras galvenais uzdevums ir valsts ieguldījumu maksimāla atgūšana.

"Parex bankas" darbība ir vērsta uz aktīvu atgūšanu, efektīvu kredītu restrukturizāciju un pārņemto nekustamo īpašumu, kas kalpojuši kā kredītu nodrošinājums, pārvaldīšanu. Plānojot minēto aktīvu vērtības celšanu, "Parex banka" veic arī profesionālu nekustamo īpašumu apsaimniekošanu, lai, atveseļojoties nekustamo īpašumu tirgiem, realizētu to iespējami izdevīgu pārdošanu valsts un nodokļu maksātāju interesēs.