Būvniecības izmaksas novembrī samazinājušās par 0,9%

Šā gada novembrī, salīdzinot ar oktobri, būvniecības izmaksas Latvijā samazinājās vidēji par 0,9%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati.

Izmaksas mašīnu un mehānismu uzturēšanai un ekspluatācijai saruka par 1,4%, strādnieku darba samaksa - par 1,1%, bet būvmateriālu cenas - par 0,6%.

Lielākā ietekme uz būvniecības izmaksu kopējo līmeni bija izmaksu samazinājumam transporta objektu būvē un daudzdzīvokļu dzīvojamo ēku celtniecībā.

Salīdzinot ar iepriekšējā gada novembri, būvniecības izmaksu kopējais līmenis šogad novembrī pieauga par 0,5%. Resursu pamatgrupās palielinājās strādnieku darba samaksa (par 7,2%) un būvmateriālu cenas (par 0,3%). Savukārt mašīnu un mehānismu uzturēšanas un ekspluatācijas izmaksas kritās par 4,3%.

Gada laikā būvniecības izmaksu kopējo līmeni visvairāk ietekmēja izmaksu pieaugums transporta objektu būvē, kā arī rūpniecības, lauksaimniecības un tirdzniecības ēku rekonstrukcijā un celtniecībā.

Būvniecības resursu cenas sniedz 140 būvuzņēmumi un 35 tirdzniecības uzņēmumi. Būvuzņēmumi sniedz visu resursu cenas, savukārt tirdzniecības uzņēmumi - tikai būvmateriālu cenas. Būvuzņēmumi-respondenti ir izvēlēti ar mērķa atlases palīdzību, izvēloties uzņēmumus ar lielāko saviem spēkiem izpildīto būvdarbu apjomu. Izlasē iekļautie būvuzņēmumi ir ar atšķirīgu specializāciju un pārstāv dažādus Latvijas reģionus. Tirdzniecības uzņēmumu atlases kritērijs ir to apgrozījuma lielums un specializācija.

Jau vēstīts, ka oktobrī, salīdzinot ar septembri, būvniecības izmaksas Latvijā palielinājās vidēji par 0,4%, bet gada laikā būvniecības izmaksu kopējais līmenis pieauga par 1,4%.

Svarīgākais