Valdība apliecina gatavību pārdot valstij piederošās "Lattelecom" un LMT kapitāldaļas

Latvijas valdība ir gatava pārdot valstij piederošās sakaru operatoru "Lattelecom" un "Latvijas Mobilā telefona" (LMT) kapitāldaļas, šodien pēc Ministru kabineta sēdes žurnālistiem sacīja premjers Valdis Dombrovskis ("Vienotība").

Pārdošanas gadījumā galvenais uzstādījums būtu, lai abi uzņēmumi nenonāktu viena īpašnieka rokās un neizveidojas monopols.

Dombrovskis gan piebilda, ka patlaban aktīvas sarunas par "Lattelecom" un LMT privatizāciju nenotiek, un neesot arī nekāda pamata ar šo jautājumu steigties.

"Būtiskākais ir piedāvājuma cena, bet tam nepieciešama labvēlīga finanšu tirgus situācija," sacīja valdības vadītājs. Viņš pauda viedokli, ka kādreizējais premjers Aigars Kalvītis savulaik palaida garām labu iespēju pārdot uzņēmumu daļas, un prognozēja, ka tik labs piedāvājums diez vai tuvākajā laikā gaidāms.

Dombrovskis arī uzsvēra, ka no valsts uzņēmumu kapitāldaļu pārdošanas gūtie ieņēmumi netiktu ieskaitīti budžeta deficītu samazinošajos pasākumos, līdz ar to šādas runas ir nepamatotas.

Arī ekonomikas ministrs Artis Kampars ("Vienotība") žurnālistiem uzsvēra, ka no daļu pārdošanas jāgūst iespējami lielākais ieguvums finanšu izteiksmē, kā arī jāpanāk, lai netiek kropļota konkurence. Viņš uzskata, ka valstij nav jābūt šo uzņēmumu īpašniekam, jo nozarē ir konkurence un valstij nav stratēģisku interešu.

Ministrs atturējās prognozēt termiņu, kad uzņēmumu daļas varētu pārdot. Viņaprāt, ar šo jautājumu nav jāsteidzas, taču tai pat laikā "nevaram iebāzt galvu smiltīs" un nelikties ne zinis.

Viņš atzina, ka Skandināvijas koncernam "TeliaSonera", kam pieder abu Latvijas operatoru daļas, ir pirmpirkuma tiesības, taču esot arī risinājumi, par kuriem kompānija ir gatava vienoties. Iespējas esot dažādas.

Šodien valdība pieņēma noteikumus, kas paredz, ka turpmāk darba grupā, kas risina jautājumus saistībā ar valstij tieši vai netieši piederošajām kapitāla daļām "Lattelecom" un LMT, darbosies Kampars, finanšu ministrs Andris Vilks ("Vienotība") un satiksmes ministrs Uldis Augulis (ZZS).

Pirms tam darba grupā darbojās Kampars, toreizējais satiksmes ministrs Kaspars Gerhards (TB/LNNK) un toreizējais finanšu ministrs Einars Repše ("Vienotība").

Tā kā šā gada 3.novembrī Saeima apstiprināja Dombrovska vadīto Ministru kabinetu un satiksmes ministra amatā tika apstiprināts Augulis, finanšu ministra amatā - Vilks, bet ekonomikas ministra amatā - Kampars, bija nepieciešams noteikt jaunu darba grupas sastāvu.

Kampars teica, ka darba grupai būs jāsniedz valdībai informācija par tālāko jautājuma virzību, taču nekādi termiņi tai neesot noteikti.

Svarīgākais