Latvijā pirmajā ceturksnī bijis straujāks IKP kāpums nekā ES vidēji

© f64.lv, Līva Simsone

Latvijā šogad pirmajā ceturksnī salīdzinājumā ar attiecīgo periodu pirms pērn bijis straujāks iekšzemes kopprodukta (IKP) kāpums nekā Eiropas Savienībā (ES) vidēji, liecina trešdien publiskotie ES statistikas pārvaldes "Eurostat" atkārtotā novērtējuma dati.

Pēc sezonāli izlīdzinātajiem datiem, Latvijas IKP pirmajā ceturksnī salīdzinājumā ar attiecīgo laika periodu pirms gada palielinājies par 6,4%.

Ekonomikas izaugsme pirmajā ceturksnī gada griezumā fiksēta visās ES dalībvalstīs.

Straujākais ekonomikas pieaugums šajā periodā reģistrēts Portugālē (+11,9%), Īrijā (+11,3%), Slovēnijā (+9,6%) un Polijā (+9,2%). Lietuvas IKP palielinājies par 4,3%, bet Igaunijā fiksēta ekonomikas izaugsme 4,7% apmērā.

ES vidēji IKP pirmajā ceturksnī, salīdzot ar tādu pašu periodu pirms gada, palielinājies par 5,6%, bet eirozonā - par 5,4%.

Ceturkšņa salīdzinājumā ekonomikas izaugsme fiksēta 23 ES dalībvalstīs.

Kritums bijis Dānijā (-0,1%), Francijā (-0,2%) un Zviedrijā (-0,8%), bet Nīderlandē IKP saglabājies nemainīgs. Straujākais kāpums bijis Īrijā (+10,8%), Rumānijā (+5,2%) un Latvijā (+3,6%). Igaunijas IKP pieaudzis par 0,1%, bet Lietuvas ekonomika - par 1%. Salīdzinājumā ar pagājušā gada pēdējo ceturksni IKP ES pieauga par 0,7%, bet eirozonā - par 0,6%.

Gada izteiksmē aprēķinam par Nīderlandi izmantoti pēc darba dienām pielāgoti dati.

Svarīgākais