Prognozē iedzīvotāju pirktspējas samazināšanos

Ņemot vērā ārējo faktoru ietekmi un pievienotās vērtības nodokļa likmju pieaugumu, cenas turpinās savu uzvaras gājienu vēl joprojām visai vājā iekšējā tirgus apstākļos, kas nozīmē, ka lielākajai daļai Latvijas iedzīvotāju pirktspēja mazināsies.

Šādu viedokli biznesa portālam "Nozare.lv" pauda "Latvijas Krājbankas" Investīciju pārvaldes galvenā analītiķe Olga Ertuganova.

Viņas skatījumā, lai arī pagaidām vidēja cenu līmeņa kāpumu vairāk ietekmē vien atsevišķi faktori, kopumā tas izpaužas kā nepārtraukts cenu palielinājums gandrīz visā 2010.gada garumā, bet riski liecina, ka cenu pieaugums turpināsies arī 2011.gadā, pasliktinot Latvijas iedzīvotāju pirktspēju.

Tanī pat laikā viņa vērš uzmanību uz to, ka, lai arī Latvijas ekonomika nākamajā gadā turpinās atveseļoties, vēl ir pāragri runāt par cenu kāpumu uz ekonomikas aktivizēšanās rēķina. "Ņemot vērā to, cik daudz Latvijas iedzīvotāju dzīvo ļoti saspringtā finanšu situācijā, diez vai uzņēmēji masveidā varēs atļauties palielināt uzcenojumus. Tādējādi nepietiekams iekšzemes pieprasījums ir un paliek inflāciju ierobežojošs faktors," uzsver analītiķe.

Kā ziņots, šā gada novembrī, salīdzinot ar oktobri, vidējais patēriņa cenu līmenis palielinājās par 0,2%. Precēm cenas pieauga par 0,4%, bet pakalpojumiem - kritās par 0,2%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati.

Gada laikā, salīdzinot šā gada novembri ar pērnā gada novembri, vidējais patēriņa cenu līmenis bija par 1,9% augstāks. Savukārt pēdējo 12 mēnešu vidējais patēriņa cenu līmenis, salīdzinot ar iepriekšējiem 12 mēnešiem, samazinājies par 1,4%.

Ekonomika

Vai “airBaltic” pērk lidmašīnas, lai tās izīrētu citiem? Šāds jautājums sociālajos tīklos sastopams bieži, kopš nacionālā aviokompānija paziņoja, ka no nākamā gada papildu lidmašīnas tiks izīrētas aviācijas gigantam “Lufthansa Group”. Par to, ko šis darījums nozīmē lidsabiedrībai un iedzīvotājiem, plašāk vēsta TV kanāla 360 raidījums “360 ZIŅneši”.

Svarīgākais