Igaunija ar eiro ieviešanu saistītu cenu kāpumu neprognozē

Straujš cenu pieaugums nākamā gada sākumā, pēc eiro ieviešanas, Igaunijā nav gaidāms, intervijā biznesa portālam "Nozare.lv" sacīja "Lux Express" valdes priekšsēdētājs Hannes Sārpū.

Atsevišķām preču un pakalpojumu grupām cenu svārstības bija jūtamas vasaras beigās un rudens sākumā.

Viņš skaidro, ka ļoti daudzi uzņēmumi ir pievienojušies kampaņai, kas paredz godīgu cenu politiku, un Igaunijas uzņēmumi vienojušies nepalielināt cenas nākamā gada sākumā, kad tiks ieviests eiro.

"Domāju, ka arī patērētāji un plašsaziņas līdzekļi sekos uzņēmumu praksei," uzsver Sārpū.

Uzņēmuma vadītājs gan atzīst, ka cilvēkiem būs neliels šoks par ieņēmumu apjomu, jo pieradumam esot liels spēks. "Piemēram, ja šodien cilvēks saņem 15 000 Igaunijas kronu, pēc eiro ieviešanas tas būs mazāk nekā 1000 eiro. Lai gan summa ir tā pati, psiholoģiski liekas, ka ieņēmumi būtiski sarukuši," stāsta Sārpū.

Viņš skaidro, ka eiro ieviešanas izmaksas galvenokārt būs banku un mazumtirdzniecības sektoros - Igaunijas bankai izmaksas būšot aptuveni 200 miljoni Igaunijas kronu (8,98 miljoni latu), savukārt "Swedbank" - aptuveni 100 miljoni Igaunijas kronu (4,49 miljoni latu). Galvenās izmaksas ir saistības ar naudas maiņu no kronām uz eiro.

Papildus ienākumus savukārt gūšot informācijas tehnoloģijas sektora uzņēmumi, jo būs jāveic izmaiņas grāmatvedības, maksājumu un citās sistēmās no kronām uz eiro.

Svarīgākais