Ja uzņēmēji necentīsies celt cenas, PVN paaugstināšana nebūs jūtama

Pievienotās vērtības nodokļa (PVN) paaugstināšana no 21% uz 22% nebūs īpaši pamanāma un izjūtama, ja vien atsevišķi uzņēmēji necentīsies uz PVN paaugstināšanas rēķina vairāk pacelt preces vai pakalpojuma cenu, biznesa portālam "Nozare.lv" atzina auto rezerves daļu vairumtirgotāja SIA "AD Baltic" direktors Jānis Bērziņš.

Bērziņš skaidroja, ka cenu pieaugums būs atkarīgs no nozares, tomēr izmaiņām PVN pamatlikmē nevajadzētu momentā radīt būtiskas svārstības cenās. Viņš norādīja, ka ar laiku, cenām pieaugot, patērētājs nemaz nepamanīs to kāpuma iemeslus, jo tādu būs daudz - gan izmaiņas citos nodokļos, gan situācija ārējā ekonomiskajā zonā, gan arī dažādi neizprotami iemesli.

"Neesmu pārliecināts, vai visi auto preču tirgotāji un autoservisi rīkosies vienādi, jo PVN pamatlikmes paaugstināšanās būs neliela. Turklāt jau tagad atšķirīgo auto rezerves daļu cenu izmaiņām nevajadzētu būt pamanāmām sevišķi mazumtirdzniecībā. Piemēram, ja prece maksā piecus latus bez PVN, nodokļa likmes izmaiņu rezultātā cena pieaugs par aptuveni septiņiem santīmiem. Līdz ar to šaubos, vai klients, automašīnu remontējot ar vairākām detaļām, izjutīs būtiskas izmaiņas, ja rēķins pieaugs no 84,70 latiem uz 85,40 latiem," stāstīja Bērziņš.

Tajā pašā laikā "AD Baltic" vadītājs norādīja, ka klienti izjūt jebkādas cenu izmaiņas vairumtirdzniecībā, tāpēc auto preču tirgotāji un autoservisa sniedzēji droši vien akumulēs PVN pieaugumu savās izmaksās, ja vien varēs to atļauties. "Katrā ziņā "AD Baltic" šo pieaugumu, visticamāk, akumulēs savās izmaksās," sacīja Bērziņš.

Jau ziņots, ka Saeima 20.decembrī otrajā un galīgajā lasījumā pieņēma Finanšu ministrijas sagatavotos grozījumus likumā "Par pievienotās vērtības nodokli" (PVN), kas paredz PVN likmju palielināšanu no nākamā gada 1.janvāra.

PVN pamatlikme tiks palielināta no 21% uz 22%, savukārt samazinātās likmes pieaugs no 10% uz 12%. Ar pamatlikmi - 22% - turpmāk tiks aplikta arī elektroenerģijas piegāde iedzīvotājiem.

Likuma grozījumi iekļauti 2011.gada valsts budžeta projekta pavadošo likumu paketē.

Svarīgākais