Pagājušajā mēnesī bankas jaunos kredītos izsniegušas 116 miljonus latu

Šā gada novembrī banku sektorā kopumā no jauna izsniegti kredīti 116 miljonu latu apmērā, biznesa portālu "Nozare.lv" informēja Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) biroja vadītāja Anna Dravniece.

No kopējā kredītu apjoma 77 miljoni latu izsniegti rezidentiem, no tiem pa 16 miljoniem latu tika izsniegti uzņēmumiem, kas nodarbojas ar finanšu un apdrošināšanas darbību, kā arī ar būvniecību, 15 miljoni latu - tirdzniecības nozarē strādājošajiem un 11 miljoni latu - mājsaimniecībām, savukārt gandrīz 39 miljoni latu izsniegti nerezidentiem.

Novembra laikā ir auguši jau 17 banku ar kopējo tirgus daļu banku sektora kredītportfelī 53% kredītportfeļi, tomēr no jauna izsniegto kredītu apmēri banku sektorā kopumā joprojām ir mazāki par banku amortizētajām kredītu summām jeb klientu atmaksātajiem un banku norakstītajiem kredītiem.

Tādēļ arī 2010.gada novembrī kredītportfelis kopumā turpināja sarukt, samazinoties par 0,2% jeb 29 miljoniem latu, un novembra beigās sasniedza 14,5 miljardus latu. Līdzīgā tempā (par 0,5%) sarucis gan rezidentu uzņēmumiem, gan rezidentu mājsaimniecībām izsniegto kredītu atlikums, savukārt nerezidentiem izsniegto kredītu atlikums palielinājās par gandrīz 45 miljoniem latu.

Novembra beigās noguldījumu apmērs Latvijas banku sektorā sasniedza 10,6 miljardus latu, kas ir par 2,9% jeb 298 miljoniem latu vairāk nekā oktobra beigās, tajā skaitā palielinājās gan piesaistīto rezidentu noguldījumu atlikums - par 1,7% jeb 104 miljoniem latu, gan piesaistīto nerezidentu noguldījumu atlikums - par 4,8% jeb 194 miljoniem latu.

Kā ziņots, banku sektora zaudējumi šogad līdz novembra beigām bija sasnieguši 327 miljonus latu, informēja Dravniece.

Viņa skaidro, ka arī šogad galvenais iemesls banku zaudējumiem ir izdevumi uzkrājumiem nedrošiem parādiem, kuriem līdz novembra beigām bija uzkrāti gandrīz 470 miljoni latu.

Tomēr, salīdzinot ar 2009.gadā pirmajos 11 mēnešos ciestajiem zaudējumiem 719,8 miljonu latu apmērā, šogad banku zaudējumi samazinājušies par 54,6%.

Šā gada pirmajos 11 mēnešos ar peļņu strādāja desmit Latvijas bankas, tajā skaitā divas ārvalstu banku filiāles, kopā nopelnot deviņus miljonus latu. Ar peļņu strādājošo banku tirgus daļa sektora kopējos aktīvos veido 11,9%.

Svarīgākais