Īrija nacionalizē kārtējo banku

Dublinas Augstākā tiesa ir atļāvusi Īrijai ieskaitīt grūtībās nonākušajā bankā Allied Irish Banks vēl 3,7 miljardus eiro, tādējādi banka gandrīz pilnībā ir nonākusi Īrijas valsts īpašumā.

Pēc pēdējā naudas ieskaitījuma Īrijai pieder 92,8 procenti no Allied Irish Banks, savukārt pirms tam valsts daļa bija 18.6 procenti.

Allied Irish Banks reiz bija Īrijas lielākā banka, taču globālās finanšu krīzes, kā arī vietējā nekustamā īpašuma burbuļa plīšanas dēļ nonāca finanšu grūtībās. Allied Irish Banks ir jau ceturtā Īrijas banka, kas krīzes laikā ir nacionalizēta.

Tā kā valdībai ir nācies bankās ieguldīt prāvus finanšu līdzekļus, būtiski ir pieaudzis valsts budžeta deficīts, un Īrija šogad pieteicās saņemt starptautisku finanšu palīdzību.

Ekonomika

Vai “airBaltic” pērk lidmašīnas, lai tās izīrētu citiem? Šāds jautājums sociālajos tīklos sastopams bieži, kopš nacionālā aviokompānija paziņoja, ka no nākamā gada papildu lidmašīnas tiks izīrētas aviācijas gigantam “Lufthansa Group”. Par to, ko šis darījums nozīmē lidsabiedrībai un iedzīvotājiem, plašāk vēsta TV kanāla 360 raidījums “360 ZIŅneši”.

Svarīgākais