Kampars: Latvijas un Krievijas ekonomiskajās attiecībās ir plašs izaugsmes potenciāls

Latvijas un Krievijas sadarbība ekonomikā ir sekmīga - starpvalstu tirdzniecības kopējais apjoms šī gada desmit mēnešos sasniedzis 1,6 miljardus ASV dolāru, bet pēc tiešo uzkrāto investīciju apjoma Krievija ir sestais nozīmīgākais investors Latvijā, tā šodien Maskavā, atklājot Latvijas - Krievijas uzņēmēju biznesa forumu, norādīja ekonomikas ministrs Artis Kampars.

"Lai gan kopējie rādītāji ir pozitīvi, mums ir vēl daudz iespēju sadarbību uzlabot. Latvijas un Krievijas ekonomiskajās attiecībās nozīmīgākais potenciāls attīstītībai ir tādās jomās kā tirdzniecība, transports un loģistika, būvniecība, enerģētika, tūrisms, pārtikas rūpniecība, kokapstrāde, izglītība, informācijas un komunikāciju tehnoloģijas, ķīmiskā rūpniecība, finanšu un investīciju joma," savā runā uzsvēra A.Kampars.

Ministrs foruma atklāšanā informēja par Latvijas makroekonomiskajiem rādītājiem - iekšzemes kopprodukta (IKP) pieaugumu par 2,9% šī gada 3.ceturksnī, salīdzinot ar šo pašu periodu pērn, pozitīvu uzkrāto ārvalstu tiešo investīciju pieaugumu, eksporta apjomu palielināšanos un citiem rādītājiem, kas pasaulē vadošajiem ekonomistiem ļāvis Latviju minēt par piemēru valsts spējai atgūties no krīzes un dod pamatu uzskatīt, ka arī turpmākajos gados Latvijas ekonomikā būs nodrošināta izaugsme.

A.Kampars atzina, ka Latvija ir īpaši ieinteresēta sadarboties ar Krieviju pārtikas rūpniecībā. Latvijas pārtikas ražotāju produkcija Krievijas tirgū sevi jau ir pierādījusi un tās noietu sekmēs tirdzniecības zīmes "Rīgas marka" un "Baltijas marka", kas izveidotas nolūkā stiprināt Latvijā ražoto pārtikas preču atpazīstamību kaimiņvalstī.

Izteikti labi rādītāji ir arī tūrisma nozarē - proti, statistika liecina, ka šogad Latvijā tikai no Maskavas vien iebraukušo ceļotāju skaits palielinājies par 74%. Ekonomikas ministrs norādīja, ka attīstību šajā jomā sekmējusi Latvijas pievienošanās Šengenas līguma dalībvalstīm.

Ministrs atzina, ka Latvijai kā vienota Eiropas Savienības tirgus dalībniecei, ir stratēģiskas priekšrocības sadarbībai ar Krievijas uzņēmējiem viņu ceļā uz Eiropas tirgiem. Tam par labu kalpo Latvijas stratēģiski izdevīgā atrašanās vieta Baltijas valstu centrā un Austrumu - Rietumu tirdzniecības ceļu krustpunktā, attīstīta infrastruktūra un krievu valodas zināšanas.

Latvijas - Krievijas uzņēmēju biznesa forumā A.Kampars izteica cerību, ka nākamgad Krievija varētu kļūt par pilntiesīgu Pasaules Tirdzniecības organizācijas dalībvalsti, kas, vērtējot tālākā perspektīvā Krievijas un Eiropas ekonomiskās attiecības, ļautu virzīties uz brīvās tirdzniecības zonas noteikšanu.

Artis Kampars savā uzrunā biznesa foruma atklāšanā norādīja, ka Krievija, būdama mūsu kaimiņvalsts, ir nozīmīgs partneris tirdzniecībā un ekonomiskajā sadarbībā, un starpvalstu attiecības veidojas kā starp uzņēmējiem, tā valdību, nevalstisko un starptautisko organizāciju līmenī.

Ekonomika

Banka "Citadele" pirmdien, 7.oktobrī, sāks augstākās prioritātes nenodrošināto obligāciju pirmā laidiena publisko piedāvājumu 10 līdz 35 miljonu eiro apmērā, teikts bankas paziņojumā biržai "Nasdaq Riga".

Svarīgākais