LDDK vadītājs mudina valdību samazināt PVN pirmās nepieciešamības precēm un energoresursiem

© f64.lv, Dmitrijs Suļžics

Pašreizējos ārkārtas apstākļos valdībai vajadzētu izskatīt iespējas uz laiku samazināt pievienotās vērtības nodokli (PVN) pirmās nepieciešamības precēm un energoresursiem, šādu viedokli TV3 pauda Latvijas Darba devēju konfederācijas (LDDK) jaunais prezidents Andris Bite.

Bite uzsvēra, ka Krievijas sāktais karš ir būtiski ietekmējis ekonomiku visā pasaulē, kā rezultātā arī Latvijā būs jūtama būtiska inflācija energoresursu un pārtikas cenās, turklāt ir skaidrs, ka preču un pakalpojumu cenas augs straujāk par algām.

LDDK vadītājs, pēc paša vārdiem, normālos apstākļos neesot PVN samazināšanas atbalstītājs, tomēr šobrīd viņš mudina valdošās partijas apsvērt šo soli vismaz uz laiku.

Runājot par uzņēmēju un valsts sadarbību, Bite vērtēja, ka ar katru Saeimas sasaukumu valdība arvien mazāk un mazāk ieklausās uzņēmējos, kas būtu jāmaina, īpaši šajā saspringtajā situācijā.

Bite vēlētos, lai visi trīs sociālie partneri - darba ņēmēji, darba devēji un valsts - atrastu sadarbības modeli, kā tie spēj ļoti ātri risināt problēmas. Tiem būtu jākļūst par teju ikdienas kontaktiem, kad savlaicīgi iespējams izrunāt problēmas un rast tām risinājumu.

Kā piemēru viņš minēja pagājušajā nedēļā ieviesto biodegvielas piejaukumu dīzeļdegvielai, kas būtiski sadārdzināja dīzeļdegvielas cenu. Bite ir pārliecināts, ka šim brīdim, kad ir ļoti augsta inflācija, tas bija ļoti neadekvāts solis, kuru vajadzēja strauji atcelt, bet valsts nebija gatava īsā laikā mainīt sen pieņemtu lēmumu. Rezultātā ne vien auga degvielas cenas, bet arī šis lēmums izņēma no aprites lielu daudzumu rapšu eļļas, kuru pamatā izmanto degvielas piemaisījumiem un kuras trūkst pārtikas ražotājiem.

Bite uzsvēra, ka kopš Krievijas sāktā kara sākuma uzņēmēji dzīvo jaunā realitātē, kur darbību nosaka ne tikai ekonomiskais izdevīgums.

Kā atzīmēja eksperts, kā tirgus Krievija un Baltkrievija Latvijas uzņēmējiem gadu gaitā arvien jau bija sašaurinājies, bet izejvielām tas arvien bija būtisks, attiecīgi tagad jāpārkārto piegādes ķēdes.

Šādos apstākļos pašlaik uzņēmumu lielākais izaicinājums ir stabilizēt darbību un turpināt strādāt. Bite vērtēja, ka vissmagākā situācija varētu būt pārtikas rūpniecībā, kur jāmeklē jauni izejvielu piegādātāji, strauji aug izejvielu cenas un līdz ar to jāskatās, kā šīs lielākās izmaksas iestrādāt pircējiem pieejamās cenās.