Atbalsta maksājumiem nepamatoti pieteikušies 940 biškopji un medus fasētāji

Zemkopības ministrija (ZM) un Lauku atbalsta dienests (LAD) konstatējuši negodīgu rīcību pieteikumos atbalsta saņemšanai ar biškopību saistītās programmās, biznesa portālu "Nozare.lv" informēja ministrijas pārstāvji.

Administrējot 2010.gada pieteikumus mazāk labvēlīgo apvidu atbalstam par pastāvīgajām pļavām un ganībām vai aramzemē sētiem ilggadīgajiem zālājiem, konstatēts, ka ir atbalsta pretendenti, kas negodīgi izmantojuši iespēju saņemt atbalstu Lauku attīstības programmas pasākumā "Maksājumi lauksaimniekiem par nelabvēlīgiem dabas apstākļiem teritorijās, kas nav kalnu teritorijas".

Atbalsta pretendenti ir reģistrējušies Pārtikas un veterinārijas dienestā Bioloģiskās lauksaimniecības un biškopības produktu ražošanas uzņēmumu grupā kā "medus apstrādes un biškopības produktu ražošanas uzņēmumi" vai "bioloģiskās lauksaimniecības un medus iepakošanas uzņēmumi", taču saskaņā ar Lauksaimniecības datu centra datiem tiem nav reģistrēta neviena bišu saime.

Saskaņā ar LAD datiem 287 personas pieteikušās atbalsta saņemšanai par 10,5 hektāru pastāvīgo pļavu un ganību vai aramzemē sētajiem ilggadīgajiem zālājiem, bet reģistrā tās nav reģistrējušas nevienu bišu saimi. Savukārt 653 personas uz vienu bišu saimi ir pieteikušas atbalstam vairāk nekā desmit hektārus zemes, kas neatbilst biškopības praksei, tādējādi kopā uz mazāk labvēlīgo apvidu atbalstu pieteikti 6,7 hektāri.

Lai novērstu šādu negodprātīgu rīcību, ZM mainīs Ministru kabineta noteikumus, paredzot, ka, sākot ar 2011.gadu, arī biškopības produktu ražotājiem vai medus iepakošanas uzņēmumiem, lai saņemtu mazāk labvēlīgo apvidu atbalstu, būs jānodrošina minimālais bišu saimju skaits uz vienu atbalsta tiesīgo pastāvīgo pļavu un ganību vai aramzemē sēto ilggadīgo zālāju hektāru.

Ekonomika

Dzelzceļa "Rail Baltica" projektā ir jāņem vērā, ka privātās un publiskās partnerības (PPP) modeļa izveide ir sarežģīta un laikietilpīga, trešdien "Rail Baltica" parlamentārās izmeklēšanas komisijā sacīja Finanšu ministrijas (FM) valsts sekretāre Baiba Bāne.

Svarīgākais