Vai energoresursu cenas turpinās kāpt? Skaidro SPRK

© f64.lv, Kaspars Krafts

Šobrīd prognozēt precīzi, cik liela ietekme karam Ukrainā būs uz energoresursu cenām tuvāko mēnešu laikā, ir pāragri, jo ietekmējošie ģeopolitiskie apstākļi joprojām ir strauji mainīgi, atzīst Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) pārstāvji.

SPRK norādīja, ka līdz brīdim, kad ģeopolitiskā situācija normalizēsies, energoresursu cenas gan pasaulē, gan Eiropā un attiecīgi arī Latvijā būs svārstīgas un augstākas gan salīdzinājumā ar ierastu situāciju, gan arī ar februāra pirmo pusi. Līdz ar to šobrīd prognozēt precīzi, cik liela ietekme uz cenām būs tuvāko mēnešu laikā ir pāragri, jo ietekmējošie ģeopolitiskie apstākļi joprojām ir strauji mainīgi.

"Attiecībā uz karadarbības Ukrainā ilgtermiņa sekām uz enerģētikas nozari reģionā šobrīd būtu iespējams tikai spekulēt, jo notiekošā apmēru un ietekmi noteikt nav iespējams," piebilda SPRK pārstāvji.

Vienlaikus regulatorā atzīmēja, ka nepilnu divu nedēļu laikā kopš karadarbības Ukrainā sākuma 24.februārī dabasgāzes vairumtirdzniecības cenas ir ļoti strauji pieaugušas.

Līdz šim augstākās dabasgāzes vairumtirdzniecības cenas nākamā mēneša darījumam, pēc SPRK minētā, fiksētas 7.martā - 230 eiro par megavatstundu (MWh) Vācijas "Trading Hub Europe" (THE) biržā un 231,48 eiro par MWh Nīderlandes "Title Transfer Facility" (TTF) biržā. Salīdzinājumā ar situāciju pirms karadarbības sākuma tas ir pieaugums vairāk nekā 2,6 reizes jeb par 162%.

Tāpat SPRK atzīmēja, ka pašlaik tirgū pastāv liela nenoteiktība, par ko liecina cenu izmaiņas ne vien pa dienām, bet pa stundām, piemēram, TTF biržā trešdien, 9.martā, dabasgāzes cena plkst.9 bija 205 eiro par MWh, savukārt uz plkst.14 cena samazinājās līdz 174,7 eiro par MWh.

Ņemot vērā, ka elektroenerģijas ražošanā izmantoto arī dabasgāzi, dabasgāzes cenu izmaiņām ir ietekme uz elektroenerģijas cenām. Vienlaikus elektroenerģijas cenu līmeni būtiski ietekmē arī tādi faktori kā, piemēram, ražošanas iespējas no izmaksu ziņā lētākiem atjaunojamiem resursiem (hidroelektrostacijas, vēja elektrostacijas), kā arī oglekļa (CO2) emisiju kvotu cenas, skaidro SPRK pārstāvji.

Lai arī elektroenerģijas vairumtirdzniecības cenas kopš pērnā gada decembra, kad elektroenerģijas mēneša vidējā cena Latvijas tirdzniecības apgabalam "Nord Pool" biržā sasniedza vēsturiski augstāko līmeni 207,4 eiro par MWh, ir nedaudz samazinājušās (janvārī mēneša vidējā cena bija 143,81 eiro par MWh, bet februārī - 104,72 eiro par MWh), cenu līmenis joprojām saglabājas augsts.

SPRK atzīmēja, ka enerģijas tirgi, tāpat kā pasaule kopumā, šobrīd saskaras ar ļoti augstu neziņu par tālāko notikumu gaitu saistībā ar ģeopolitisko situāciju Ukrainā. Nenoteiktība finanšu instrumentu tirgos izpaužas kā augstāks risku novērtējums, kas tiek attiecīgi iecenots produktu cenās. Papildus tam, ka lielāka neskaidrība tipiski saistāma ar augstākām cenām, tad šajos apstākļos tirgiem ir tendence uz jaunām ziņām reaģēt saasināti, kas savukārt nozīmē lielākus cenu kāpumus un kritumus.

SPRK realizē sabiedrisko pakalpojumu regulēšanu enerģētikas, elektronisko sakaru, pasta, sadzīves atkritumu apsaimniekošanas un ūdenssaimniecības nozarēs.