Bezdarba līmenis strauji nekritīsies

Bezdarba līmenis Latvijā ir otrs augstākais Eiropas Savienības valstīs un, kā liecina Labklājības ministrijas (LM) prognozes, bezdarbs nesaruks strauji. Līdz pat 2015. gadam tiek prognozēts visai augsts bezdarba līmenis, šodien Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas sēdē atzina LM Darba departamenta direktors Imants Lipskis.

Saskaņā ar Nodarbinātības Valsts aģentūras (NVA) datiem, jau otro mēnesi Latvijā bezdarba līmenis ir 14,3%, savukārt ES griezumā, pēc Eurostat datiem, tas ir 19,4%. NVA direktore Baiba Paševica paskaidro, ka ES savos aprēķinos ņem vērā bez darba palikušo cilvēku skaitu vecumā līdz 74 gadiem, jo katrā Eiropas valstī ir cits pensionēšanās līmenis.

Taču dati ir salīdzināmi un no tiem izriet, ka Latvijā ir otras augstākais bezdarba līmenis tūlīt aiz Spānijas (20,75), bet trešajā vietā ir Lietuva ar bezdarba līmeni – 18,4% un Igaunija – 16,2%.

I. Lipskis stāsta, ka LM ir saņēmusi no Ekonomikas ministrijas makroekonomikas prognozes, saskaņā ar kurām ir paredzēta izaugsme, taču lēna un pakāpeniska. Līdz 2015. gadam tiek prognozēti pakāpeniski uzlabojumi, taču attiecībā uz bezdarba mazināšanos tie būšot ar novēlošanos. Proti, bezdarbs tik ātri un strauji nesamazināsies. „Mēs domājam, ka līdz 2015. gadam bezdarbs samazināsies gadā par diviem procenta punktiem, kas nozīmē, ka Latvijā vel vairākus gadus saglabāsies diezgan augsts bezdarba līmenis,” saka I. Lipskis.

Speciālists stāsta, ka notikušas pārrunas abu ministriju vadītāju starpā, lai, iespējams, pārdalītu kādu no Ekonomikas ministrijai paredzētajām programmām par labu labklājībai. „Situācija strauji neuzlabosies un būs lielas investīcijas vajadzīgas bezdarbnieku programmām,” spriež I. Lipskis, „mēs rēķināmies, ka nākamgad straujš darba vietu pieaugums nebūs, tāpēc jāturpina programmas atsevišķām mērķa grupām.”