EP deputāts: Vācija ir līdzatbildīga atbildīga par Grieķijas ekonomikas pārkarsēšanu

Vācijai, kurā tagad izskan iebildumi pret "nepaklausīgo" eirozonas valstu parādu segšanu, ir viena nopietna problēma - tā vienmēr sevi pārvērtē, intervijā "LETA video" un biznesa portālam "Nozare.lv" teica Eiropas Parlamenta (EP) Finanšu, ekonomikas un krīzes komitejas loceklis Franks Engels.

Viņš aicināja paraudzīties uz vācu kompāniju ienākumiem Grieķijā, īsu brīdi pirms tā teju bankrotēja. "Palūkojieties, kurš būvēja infrastruktūru olimpiskajām spēlēm Atēnās. Kurš būvēja jaunās lidostas un ceļus? Tās bija vācu kompānijas. Patiesībā Grieķijas ekonomikas "pārvārīšana" nodrošināja darbu vāciešiem un ienākumus vācu kompānijām. Uz to vācieši tagad piever acis," nepamierināts ar Vācijas iebildumiem bija Engels.

Viņaprāt, Vācija nodrošināja sev kolosālus ienākumus, pateicoties grieķu fiskālajai politikai un lielajiem parādiem. Turklāt līdzīga situācija veidojusies arī Īrijā, kuras nekustamā īpašuma burbuli lielā mērā finansējušas vācu bankas.

"Manuprāt, vāciešiem nevajadzētu teikt, ka viņi neredz iemeslus palīdzēt grūtībās nonākušajiem grieķiem. Nevajag aizmirst, ka agrāk grieķi finansēja vāciešus," sprieda no Luksemburgas ievēlētais EP deputāts.

Kā ziņots, 28.novembrī eirozonas finanšu ministri apstiprināja 85 miljardus eiro (59,73 miljardus latu) vērto palīdzības programmu Īrijai, taču sākotnējā pozitīvā reakcija par šo paziņojumu izgaisa, investoriem bažījoties, kuras valstis varētu būt nākamās palīdzības prasītājas.

Ekonomika

Vai “airBaltic” pērk lidmašīnas, lai tās izīrētu citiem? Šāds jautājums sociālajos tīklos sastopams bieži, kopš nacionālā aviokompānija paziņoja, ka no nākamā gada papildu lidmašīnas tiks izīrētas aviācijas gigantam “Lufthansa Group”. Par to, ko šis darījums nozīmē lidsabiedrībai un iedzīvotājiem, plašāk vēsta TV kanāla 360 raidījums “360 ZIŅneši”.

Svarīgākais