Banku analītiķi par inflāciju: kur gaidāms cenu kāpums?

© f64.lv, Vladislavs Proškins

Latvijā patēriņa cenas šogad janvārī salīdzinājumā ar decembri varētu būt palielinājušās par 0,3-0,4%, tādējādi gada laikā - šogad janvārī salīdzinājumā ar 2021.gada janvāri - inflācija varētu būt 7,8-7,9% apmērā, prognozē banku analītiķi.

"Swedbank" ekonomiste Laura Orleāne prognozē, ka 2022.gada janvārī salīdzinājumā ar decembri patēriņa cenas varētu būt augušas par 0,4%, inflācijai gada laikā sasniedzot 7,9%.

Viņa norādīja, ka pagājušajā mēnesī reģistrētais cenu pieaugums būs nedaudz mazāks, kā iepriekš gaidīts, ņemot vērā valdības atbalsta pasākumus energoresursu cenu kāpuma mīkstināšanai. "Var gaidīt, ka inflācija jau ir sasniegusi savu pīķi vai arī ir ļoti tuvu tam," sacīja Orleāne.

"Swedbank" ekonomiste minēja, ka Eiropas enerģijas krīzes rezultātā galvenais inflācijas virzītājspēks gada laikā saglabājās ar mājokli saistītās izmaksas.

"Ģeopolitiskie saspīlējumi Tuvajos Austrumos, Krievijas-Ukrainas konflikts un augošais pieprasījums veicinājis pasaules naftas cenas augšupeju. Tas sekmējis arī degvielas cenu pieaugumu Latvijā, kas, visticamāk, bija otrs būtiskākais inflācijas virzītājs janvārī. Sagaidāms, ka tuvākajos mēnešos arvien lielāku lomu cenu līmeņa izaugsmē turpinās spēlēt pieaugums pārtikas cenās, iespējami arī otrreizēji efekti citu preču un pakalpojumu cenās no energoresursu cenu lēciena, bet komunālo maksājumu spiediens uz vidējo cenu līmeni bāzes efektu ietekmē pakāpeniski mazināsies - īpaši gada otrajā pusē," teica Orleāne.

Savukārt "SEB bankas" makroekonomikas eksperts Dainis Gašpuitis prognozē, ka janvārī patēriņa cenas salīdzinājumā ar iepriekšējo mēnesi varētu būt augušas par 0,3%, tādējādi gada inflācijai veidojot 7,8%.

"Janvārī cenu pieaugums turpinājās," sacīja Gašpuitis.

Pēc viņa skaidrotā, cenu kāpums sagaidāms pārtikai, maksai par mājokli, jo turpināja pieaugt tarifi gāzei un siltumenerģijai, kā arī sadārdzinājās degviela. Savukārt kritums varētu būt apģērbu un apavu cenām, kā arī atsevišķos pakalpojumos.

Centrālā statistikas pārvalde datus par patēriņa cenu izmaiņām janvārī paziņos ceturtdien, 10.februārī.

Jau vēstīts, ka Latvijā gada vidējā inflācija 2021.gadā bija 3,3%. Vienlaikus 2021.gada decembrī Latvijā patēriņa cenas, salīdzinot ar novembri, pieauga par 0,4%, bet gada laikā - 2021.gada decembrī salīdzinājumā ar 2020.gada decembri - patēriņa cenas palielinājās par 7,9%.

Ekonomika

Dzelzceļa "Rail Baltica" projektā ir jāņem vērā, ka privātās un publiskās partnerības (PPP) modeļa izveide ir sarežģīta un laikietilpīga, trešdien "Rail Baltica" parlamentārās izmeklēšanas komisijā sacīja Finanšu ministrijas (FM) valsts sekretāre Baiba Bāne.

Svarīgākais