IKP ceturkšņa laikā pieaudzis par 0,9%; gada laikā kāpums par 2,5%

Šā gada trešajā ceturksnī Latvijas iekšzemes kopprodukts (IKP), salīdzinot ar otro ceturksni, sezonāli izlīdzinātājos datos audzis par 0,9%, liecina Centrālā statistikas pārvaldes (CSP) informācija.

Savukārt gada laikā, salīdzinot šā gada trešo ceturksni ar 2009.gada trešo ceturksni, sezonāli izlīdzinātais IKP pieaudzis par 2,5%. Sezonāli neizlīdzinātajos datos IKP gada laikā palielinājies par 2,9%.

Kā skaidro CSP, izmaiņas IKP noteica apjomi kāpums tirdzniecībā par 17,4%, transporta un sakaru nozarē - par 5,4% un apstrādes rūpniecībā - par 20,2%. Apjomu kritums saglabājās būvniecībā - par 13,1%.

Tirdzniecības īpatsvars IKP struktūrā ir 17,4%, transporta un sakaru nozares - 13,8%, apstrādes rūpniecības - 12,6%, bet būvniecības - 6,4%.

Šā gada trešajā ceturksnī salīdzinājumā ar 2009.gada trešo ceturksni faktiskajās cenās privātais galapatēriņš palielinājās par 3,3%. Lielākie izdevumi privātajā galapatēriņā bija mājokļa uzturēšanai, kuri samazinājās par 2,2%, pārtikai - pieaugums par 0,4% un transportam - kāpums par 8%. Palielinājās arī bruto pamatkapitāla veidošana - par 2%, imports - par 25,2% un eksports - par 26,7%. Savukārt valdības galapatēriņš samazinājies par 10,1%.

2010.gada trešajā ceturksnī salīdzinājumā ar 2009.gada trešo ceturksni, rēķinot salīdzināmajās cenās, privātajā galapatēriņā vērojama pirkumu apjomu palielināšanās par 2,5%. Valdības galapatēriņa izdevumi samazinājās par 2,3%, bet izdevumi bruto pamatkapitāla veidošanai palikuši nemainīgi. Preču eksports (70,4% no kopējā eksporta) pieaudzis par 21,7% un pakalpojumu eksports par - 1,5%. Savukārt preču importa apjomi (81,1 % no kopējā importa) pieauguši par 17,2%, bet pakalpojuma importa apjomi samazinājušies par 7,6%.

Jau ziņots, ka Latvijas IKP apjoms šā gada trešajā ceturksnī pirmo reizi kopš 2008.gada palielinājies arī gada griezumā, pret 2009.gada trešo ceturksni pēc sezonāli neizlīdzinātajiem datiem pieaugot par 2,7%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes ātrais novērtējums.

Pēc sezonāli izlīdzinātajiem datiem šā gada trešajā ceturksnī salīdzinājumā ar šā gada otro ceturksni IKP apjoms palielinājies par 0,8%, uzrādot līdzīgu sniegumu ar pirmajiem diviem ceturkšņiem.

IKP pieaugumu ceturkšņu robežās piedzīvojām jau šā gada pirmajā pusē, kad pirmajā ceturksnī pret 2009.gada pēdējiem trim mēnešiem IKP pēc sezonāli izlīdzinātajiem datiem pieauga par 0,9%, bet otrajā ceturksnī pret pirmo - par 0,8%, taču gada griezumā abos ceturkšņos joprojām IKP uzrādīja kritumu.

Ekonomika

Šosezon stāsies spēkā jaunas prasības ziemas riepām, un no 1.decembra ceļu satiksmē varēs izmantot tikai tādas ziemas riepas, kas marķētas ar "kalna un sniegpārsliņas" apzīmējumu, aģentūrai LETA pavēstīja Ceļu satiksmes drošības direkcijā (CSDD).