"Swedbank" peļņa Latvijā pērn sarukusi par trim miljoniem eiro

© f64.lv, Dmitrijs Suļžics

"Swedbank" peļņa Latvijā pagājušajā gadā bija 85 miljoni eiro, kas ir par trim miljoniem eiro mazāk nekā 2020.gadā, vēsta bankas mediju attiecību vadītājs Jānis Krops.

Viņš norāda, ka peļņas kritumu ietekmēja lielāki bankas izdevumi, ko daļēji kompensēja kāpums ienākumos un mazāki uzkrājumi nedrošiem parādiem.

Vienlaikus bankas mājaslapā publiskotais finanšu pārskats liecina, ka 2021.gadā "Swedbank" grupas peļņa Latvijā bija 73,515 miljoni eiro, kas ir par 0,8% mazāk nekā 2020.gadā, bet pašas "Swedbank" peļņa samazinājusies par 2,5% un bija 73,414 miljoni eiro.

"Swedbank" grupas aktīvi 2021.gada beigās bija 7,499 miljardi eiro, kas ir par 2,5% jeb 195,867 miljoniem eiro mazāk nekā 2020.gada beigās, kad bankas grupas aktīvi bija 7,695 miljardi eiro.

Bankā informē, ka tīrie procentu ienākumi pērn saglabājušies stabili, bet tīrie komisiju ienākumi auguši par 11%, galvenokārt saistībā ar ienākumu kāpumu no karšu un maksājumu pakalpojumu nodrošināšanas, kā arī aktīvu pārvaldīšanas. Tikmēr pārējie ienākumi ir samazinājušies par 8% saistībā ar mazākiem ienākumiem no apdrošināšanas biznesa.

Bankas kopējie izdevumi pērn pieauguši par 12%. Izmaksu pieaugumu lielākoties ietekmē lielākas darbaspēka izmaksas, ieguldījumi bankas digitālo pakalpojumu attīstībā, kā arī izmaksas nepārtrauktai naudas atmazgāšanas risku mazināšanai un atbilstības funkciju stiprināšanai, norāda bankā.

Vienlaikus uzkrājumi kredītu vērtības samazinājumam 2021.gadā bija divu miljonu eiro apmērā, salīdzinot ar pieciem miljoniem eiro 2020.gadā.

Tāpat bankā informē, ka kredītportfeļa apmērs pagājušajā gadā audzis par 4%.

Mājsaimniecību segmentā kredītportfelis pagājušajā gadā audzis par 6%. Privātpersonām pērn izsniegti aizdevumi kopumā 540 miljonu eiro apmērā, kas ir par 40% vairāk nekā gadu iepriekš, tostarp 362 miljoni eiro izsniegti mājokļa iegādei. Tikmēr uzņēmumu kredītportfeļa apmērs palielinājies par 1%. Uzņēmumiem 2021.gadā izsniegti aizdevumi kopumā 700 miljonu eiro apmērā, kas ir par 22% vairāk nekā gadu iepriekš.

Savukārt piesaistīto noguldījumu apmērs pērn palielinājies par 12%.

Tāpat bankā norāda, ka 2021.gada ceturtajā ceturksnī atkal tika ieviesti pandēmiju ierobežojošie mēri, kas atsaucās uz izaugsmi ekonomikā. "Kamēr saslimstība ar Covid-19 radīja spiedienu veselības aprūpes jomai, mēs novērojām salīdzinoši nelielu ietekmi uz mūsu klientiem - pieprasījums pēc bankas pakalpojumiem saglabājās augsts kā privātpersonu, tā juridisko personu segmentā. Tomēr ziņas par vīrusa jaunā omikrona paveida izplatīšanos nevarēja palikt nepamanītas, bija jūtams satraukums par iespējamiem kārtējiem ierobežojumiem un ekonomikas izaugsmes bremzēšanos," pauž bankas pārstāvji.

2020.gadā "Swedbank" grupa Latvija strādāja ar auditēto peļņu 74,149 miljonu eiro apmērā, bet pašas "Swedbank" peļņa bija 75,326 miljoni eiro.

Pēc aktīvu apmēra "Swedbank" ir lielākā banka Latvijā.

Svarīgākais