Rīgā diskutēs par ES Kopējās tirdzniecības politikas aktualitātēm

13.decembrī Rīgā notiks ES Padomes Tirdzniecības politikas komitejas Baltijas un Ziemeļvalstu pilntiesīgo pārstāvju neformālā sanāksme ar mērķi pārrunāt reģiona valstu tirdzniecības politikas intereses un prioritātes ārpus ES.

Sanāksmi vadīs Ekonomikas ministrijas valsts sekretāra vietniece Zaiga Liepiņa un līdzās reģiona pārstāvjiem tajā piedalīsies Eiropas Komisijas Tirdzniecības ģenerāldirektora pienākumu izpildītājs Pīters Balašs (Peter Balas), kas ir galvenais ES divpusējo sarunu vedējs ar Krieviju par tās uzņemšanu Pasaules Tirdzniecības organizācijā un Jauno ES - Krievijas Ietvara līgumu.

Savukārt 14.decembrī Ekonomikas ministrija sadarbībā ar Latvijas Universitāti Aspazijas bulvārī5,308.telpā plkst. 10.30-12.00 rīkos P.Balaša prezentāciju par ES nākotnes tirdzniecības politiku, ņemot vērā tās nozīmi ilgtspējīgas ES ekonomiskās izaugsmes sekmēšanā un ES attīstības stratēģijas "Eiropa 2020: stratēģija gudrai, ilgtspējīgai un iekļaujošai izaugsmei" īstenošanā.

Jau ziņots, ka 9.novembrī Eiropas Komisija nāca klajā ar paziņojumu par ES ārējās tirdzniecības politikas stratēģiju "Tirdzniecība, izaugsme un pasaules norises", iezīmējot tirdzniecības politikas prioritātes līdz 2015.gadam. Šobrīd ES dalībvalstu starpā notiek aktīvas diskusijas par ES tirdzniecības stratēģijas būtiskākajiem aspektiem pirms tās apstiprināšanas ES Padomē tuvākajā laikā.

P.Balašs savā prezentācijā sniegs ieskatu ES tirdzniecības politikas prioritātēs līdz 2015.gadam, tai skaitā attiecībā uz daudzpusējās tirdzniecības sistēmas noteikumu stiprināšanu, divpusējo ekonomisko integrāciju ar noteiktām valstīm ārpus ES, horizontālām tirdzniecības noteikumu iniciatīvām u.tml.

Svarīgākais