"Eurostat": Latvijā novembrī ražotājcenām straujāks kāpums nekā ES vidēji

© pexels.com

Latvijā rūpniecības ražotājcenas novembrī salīdzinājumā ar 2020.gada vienpadsmito mēnesi palielinājušās par 27,5%, kas ir straujāks kāpums nekā Eiropas Savienībā (ES) un eirozonā vidēji, liecina ES statistikas pārvaldes "Eurostat" ceturtdien publicētie dati.

Straujākais kāpums starp visām ES dalībvalstīm reģistrēts Īrijā (+87,9%), Dānijā (+51,7%), Rumānijā (+40,4%), Beļģijā (+39%) un Bulgārijā (+35,4). Igaunijā ražotājcenas palielinājušās par 27,8%, bet Lietuvā - par 27,3%.

Kāpums novembrī fiksēts visās ES dalībvalstīs.

Vienlaikus gan ES, gan eirozonas dalībvalstīs vidēji ražotājcenas novembrī salīdzinājumā ar attiecīgo mēnesi pirms gada pieaugušas par 23,7%.

Savukārt salīdzinājumā ar iepriekšējo mēnesi - oktobri - ražotājcenas ES pieaugušas par 2%, bet eirozonā - par 1,8%.

Salīdzinājumā ar iepriekšējo mēnesi ražotājcenas pieaugušas visās ES dalībvalstīs, izņemot Īrijā (-2,5%). Toties lielākais kāpums bijis Dānijā (+10,3%), Bulgārijā (+8,5%) un Rumānijā (+7,3%). Latvijā ražotāju cenas palielinājušās par 2,5%, Igaunijā - par 1,5%, bet Lietuvā - par 3,8%.

Ekonomika

Šosezon stāsies spēkā jaunas prasības ziemas riepām, un no 1.decembra ceļu satiksmē varēs izmantot tikai tādas ziemas riepas, kas marķētas ar "kalna un sniegpārsliņas" apzīmējumu, aģentūrai LETA pavēstīja Ceļu satiksmes drošības direkcijā (CSDD).

Svarīgākais