Baņķieris kritizē nodokļu palielināšanu

Banku kredītportfelis šogad turpinās nedaudz samazināties, turklāt valdības virzītās izmaiņas nodokļu politikā arī nākamgad neveicinās bankas izsniegt kredītus, biznesa portālam "Nozare.lv" sacīja Latvijas Komercbanku asociācijas (LKA) prezidents Teodors Tverijons.

Jau vēstīts, ka šā gada oktobrī ir auguši piecu Latvijas banku un trīs ārvalstu banku filiāļu kredītportfeļi, tomēr no jauna izsniegto kredītu apmēri banku sektorā kopumā joprojām ir mazāki par banku amortizētajām kredītu summām, tādēļ arī 2010.gada oktobrī kredītportfelis kopumā turpināja sarukt un oktobra beigās sasniedza 14,5 miljardus latu, liecina Finanšu un kapitāla tirgus komisijas dati.

Tverijons stāstīja, ka kreditēšanas atsākšana ir vitāli svarīgi dažāda lieluma uzņēmumiem, tomēr valdības fiskālie lēmumi arī turpmāk neveicinās bankas atsākt kreditēšanu. "Banku sektors nemitīgi dzird pārmetumus, ka netiek veicināta kreditēšana, tomēr valdība ar lēmumiem [paaugstināt nodokļus un ieviest finanšu stabilitātes nodevu] dara visu, lai kreditēšana tiktu bremzēta," uzsvēra Tverijons.

Viņš norādīja, ka jaunā nodokļu politika Latvijas uzņēmumiem samazinās kreditēšanas nodrošinājuma un ķīlas apjomu. "Turpmāk bankām, izsniedzot kredītu, būs jāparedz, ja, piemēram, ķīlas vērtība ir miljons latu, tad uzņēmums vairāk par 800 000 latu kredītu nedabūs," tā LKA prezidents.

Jau ziņots, ka valdība atbalstīja īpašas finanšu stabilitātes nodevas ieviešanu kredītiestādēm no nākamā gada 1.janvāra.

Finanšu ministrijas sagatavotā likumprojekta "Finanšu stabilitātes nodevas likums" mērķis ir stiprināt finanšu sistēmu kopumā, lai nepieciešamības gadījumā finansētu pasākumus, kas mazinās grūtībās nonākušo kredītiestāžu negatīvo ietekmi uz citiem finanšu tirgus dalībniekiem, kā arī daļēji kompensēt valsts budžeta līdzekļus, kas tika novirzīti situācijas stabilizēšanas pasākumiem finanšu sektorā, no kuriem tiešu vai netiešu labumu guva banku sektors kopumā.

Likumprojektā tiek paredzēts, ka nodevu maksās Latvijā reģistrētās kredītiestādes un to filiāles ārvalstīs, kā arī ārvalstīs reģistrēto kredītiestāžu filiāles Latvijā.

Nodevas likme būs 0,036% gadā no iepriekš minētās saistību kopsummas taksācijas perioda beigās. Likumprojekts paredz, ka kredītiestādes taksācijas perioda nodevas maksājums tiek sadalīts pa ceturkšņiem.

Kā ziņots, valdības atbalstītās īpašās finanšu stabilitātes nodevas ieviešana kredītiestādēm no nākamā gada 1.janvāra "SEB bankai" gadā varētu pārsniegt 500 000 latu, biznesa portālu "Nozare.lv" informēja bankas korporatīvās komunikācijas vadītāja Agnese Strazda.

Strazda norādīja, ka banka precizē detaļas par ar nodokli apliekamo objektu, tāpēc summa varētu būt arī lielāka.

Ekonomika

Valdība ceturtdien atbalstīja izmaiņas darbaspēka nodokļos, kuras paredz iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) likmes, minimālās algas un neapliekamā minimuma paaugstināšanu, kompensējot to ar akcīzes nodokļa un dažu citu nodokļu paaugstināšanu.