ES ekonomikas izaugsme palēninās

Eiropas Savienības (ES) sezonāli izlīdzinātais iekšzemes kopprodukts šā gada trešajā ceturksnī, salīdzinot ar otro ceturksni, pieauga par 0,5%, tādējādi palēninoties pēc gada otrajā ceturksnī reģistrētās 1% izaugsmes, liecina ES statistikas biroja "Eurostat" jaunākais ziņojums.

Savukārt salīdzinājumā ar pagājušā gada attiecīgo laika periodu ES IKP palielinājās par 2,2%, kas sekoja 2% pieaugumam iepriekšējā ceturksnī.

Tajā pat laikā eirozonas ekonomika ceturkšņa salīdzinājumā palielinājās par 0,4%, bet gada salīdzinājumā - par 1,9%.

Jaunākie dati apstiprina novembra vidū publiskotās sākotnējās aplēses, kas liecināja, ka Latvijas ekonomika trešajā ceturksnī gada griezumā piedzīvojusi 2,4% izaugsmi.

Tādējādi Latvijas IKP pieaugums pagājušajā ceturksnī bija 11.straujākais no visām ES valstīm, par kurām pieejama informācija.

Salīdzinot ar iepriekšējo ceturksni, Latvijas IKP pieaudzis par 0,8%, kas Latviju ierindo 7.vietā starp ES valstīm.

Igaunijas ekonomika trešajā ceturksnī gada griezumā pieaugusi par 4,7%, kas ir otrais labākais rezultāts ES.

Salīdzinot ar iepriekšējo ceturksni, Igaunijas ekonomika trešajā ceturksnī pieaugusi par 0,5%.

Igaunijas statistika gan pieejama pēc sezonāli neizlīdzinātiem datiem.

Lietuvas IKP gada griezumā trešajā ceturksnī palielinājās par 0,8%, bet ceturkšņa salīdzinājumā reģistrēta izaugsme 0,6% apmērā.

Visstraujāko ekonomisko pieaugumu trešajā ceturksnī, salīdzinot ar iepriekšējā gada attiecīgā perioda rezultātiem, piedzīvojusi Zviedrija ar izaugsmi 6,8% apmērā. Zviedrijai seko Igaunija un Polija ar 4,7% pieaugumu un Slovākija ar 4,2% izaugsmi.

Ekonomiskā lejupslīde trešajā ceturksnī gada griezumā reģistrēta tikai Grieķijā 4,5% apjomā un Rumānijā 2,2% apjomā.

Salīdzinot ar iepriekšējo ceturksni, vissliktākā situācija arī ir Grieķijā un Rumānijā, kuru IKP trešajā ceturksnī samazinājies par attiecīgi 1,1% un 0,7%. Ceturkšņa griezumā ekonomisko lejupslīdi 0,1% apmērā piedzīvojusi arī Nīderlande, kurai pagaidām ir pieejami sezonāli neizlīdzinātie dati.

Lielāko IKP pieaugumu trešajā ceturksnī, salīdzinot ar otro ceturksni, piedzīvojusi Somija un Polija - par 1,3%.

Svarīgākais