Baltkrievija joprojām ieinteresēta transportēt naftu caur Ventspils ostu

Baltkrievija šodien apliecināja interesi turpināt sarunas par Venecuēlas naftas tranzīta nodrošināšanu caur Ventspils ostu, biznesa portālu "Nozare.lv" informēja Satiksmes ministrija (SM).

Interese apliecināta šodien satiksmes ministra Ulda Auguļa (ZZS) tikšanās laikā ar Baltkrievijas vēstnieku Latvijā Aleksandru Gerasimenko.

Vēstnieks ministrijā bija ieradies iepazīšanās vizītē, un amatpersonas pārrunāja abu valstu sadarbības galvenos virzienus transporta jomā.

Tikšanās noslēgumā Baltkrievijas vēstnieks izteica satiksmes ministram priekšlikumu apmeklēt Minsku un tikties ar Baltkrievijas transporta ministru Ivanu Šerbo.

Tā kā satiksmes ministrs ir Latvijas un Baltkrievijas Starpvaldību komisijas Latvijas puses vadītājs, tad tikšanās laikā tika panākta vienošanās, ka nākamā komisijas sēde varētu notikt 2011.gada rudenī.

Vēstnieks atzina, ka "Latvija ir Baltkrievijas galvenais tranzīta koridors, jo apmēram 70% no Baltkrievijas jūras tranzīta kravām iet caur Latvijas ostām". Viņš kā Latvijas ostu galveno priekšrocību minēja sakārtotu infrastruktūru.

Arī Latvijas satiksmes ministrs izteica gandarījumu par iespēju tikties ar vēstnieku, norādot, ka Latvijas ostas ir vispiemērotākās tranzīta kravu plūsmas nodrošināšanai un ostu kapacitāte ļauj šos apjomus palielināt.

Tikšanās laikā tika pārrunāti tādi transporta nozarē būtiski jautājumi kā pasažieru pārvadājumi starp Latviju un Baltkrieviju. Tika izteikts gandarījums par sadarbību dzelzceļa pasažieru pārvadājumu atjaunošanā starp Rīgu un Minsku.

SM uzskata, ka Latvijas un Baltkrievijas sadarbība ir aktīva. 2010.gada pirmajā pusgadā Latvijas ārējās tirdzniecības apgrozījums ar Baltkrieviju sasniedza 407,1 miljonu ASV dolāru (219 miljonus latu). Latvijas eksports uz Baltkrieviju veidoja 174,1 miljonu ASV dolāru (93 miljonus latu), kas ir 2,8% no kopējā eksporta, savukārt imports no Baltkrievijas - 233 miljoni ASV dolāri (125 miljoni latu), kas ir 4,2% no kopējā importa.

Svarīgākais