EK sāk diskusiju par PVN sistēmu nākotni

Eiropas Komisija (EK) sākusi sabiedrisko apspriešanu, kā nostiprināt un pilnveidot Eiropas Savienības (ES) pievienotās vērtības nodokļa (PVN) sistēmu, lai tā dotu lielāku ieguvumu iedzīvotājiem, uzņēmumiem un dalībvalstīm, informē EK pārstāvniecības Latvijā Preses un informācijas nodaļa.

Apspriešanas mērķis ir piedāvāt visiem interesentiem EK interneta vietnē "ec.europa.eu" iespēju izklāstīt domas par esošajām problēmām saistībā ar PVN un iespējamiem to risinājumiem. Komisija izmantos šajās diskusijās saņemtās atbildes, lai lemtu par labākajām metodēm stabilākas, noturīgākas un efektīvākas PVN sistēmas izveidei nākotnē.

Nodokļu komisārs Aļģirds Šemeta sacīja, ka Eiropai nepieciešama 21.gadsimta PVN sistēma, kas būtu vienkārša, moderna un efektīva. Viņš norādīja, ka PVN maksā iedzīvotāji, iekasē uzņēmumi un tas ir liels ieņēmumu avots dalībvalstīs, tāpēc par šo nodokli interesējas visi.

Kā informēja EK pārstāvniecība Latvijā, PVN ES ieviesa pirms vairāk nekā 40 gadiem. PVN sistēmu mēģināts pakāpeniski modernizēt un vienkāršot, tomēr ir skaidrs, ka pašreizējais režīms vairs neatbilst mūsdienīgas ekonomikas prasībām - ekonomikas, kuras pamatā ir pakalpojumi un tehnoloģijas. PVN sistēmas sarežģītības dēļ nodokļu maksātājiem un administrācijām rodas nevajadzīgas izmaksas un apgrūtinājumi, turklāt tiek kavēta iekšējā tirgus darbība. PVN sistēmai piemīt dažas vājības, kuru dēļ tā nespēj pretoties krāpšanai un nodokļa nemaksāšanai. Tāpēc PVN sistēma ir jāpārskata pašos pamatos.

Pašreizējā ekonomikas situācija skaidri parādīja, cik svarīgs ekonomikas stabilitātes un izaugsmes faktors ir PVN. Tas ir liels ieņēmumu avots dalībvalstīs (līdz 20% no kopējiem nodokļu ieņēmumiem). Sagaidāms, ka tas kļūs vēl nozīmīgāks, jo ekonomiskā lejupslīde un sabiedrības novecošanās ietekmē citus ieņēmumu avotus. Turklāt ekonomikas pētījumi liecina, ka patēriņa nodokļi ir starp izaugsmei labvēlīgākajiem un stabila PVN sistēma varētu palīdzēt Eiropas ekonomikai atkopties. Tāpēc ir ļoti svarīgi panākt, lai ES PVN sistēma būtu pilnībā darbotiesspējīga, un izmantot visas tās piedāvātās iespējas.

Lai iesaistītu sabiedrību PVN apspriedē, EK izdevusi "Zaļo grāmatu", kurā atrodami jautājumi, kas sadalīti dažos plašos tematos. Dokumentā vispirms vaicāts, vai pašreizējā PVN sistēma ir radikāli jāpārskata un vai preces un pakalpojumi jāapliek ar nodokli izcelsmes dalībvalstī vai tajā valstī, kur tie tiek pārdoti. Tāpat grāmatā apskatīti konkrēti jautājumi, kas gadu gaitā kļuvuši aktuāli. Daži no tiem - vai samazinātās PVN likmes joprojām vajadzīgas, vai atskaitījumu tiesības ir pietiekami neitrālas, vai sistēmu var labāk aizsargāt no krāpšanas gadījumiem un kā to izdarīt, kā samazināt birokrātismu darījumos ar PVN.

"Zaļās grāmatas" nobeigumā dalībnieki aicināti izteikt viedokli, vai iespējams uzlabot PVN iekasēšanu, lai tiktu likvidēta ES patlaban konstatētā 100 miljardu eiro (aptuveni 70,3 miljardus latu) lielā PVN starpība (neiekasētais nodoklis), un kā to varētu izdarīt.

EK aicina visus interesentus piedalīties sabiedriskajā apspriešanā, kas notiks līdz 2011.gada 31.maijam. Pamatojoties uz saņemtajiem viedokļiem, Komisija 2011.gada beigās publicēs paziņojumu, kurā tiks izklāstītas prioritātes PVN sistēmas turpmākajai attīstībai.