Eiropas Komisijas pārstāve: Budžeta konsolidācija nākamajos divos gados varētu sasniegt 700 miljonus

Latvijas valsts budžeta konsolidācija nākamajos divos gados varētu sasniegt 700 - 800 miljonus latu. Tā šodien Neatkarīgajai Rīta Avīzei atzīst Eiropas Komisijas (EK) pārstāvniecības Latvijā vadītāja Iveta Šulca.

I. Šulca skaidro, ka eksporta un iekšējā pieprasījuma pieaugums pēdējos mēnešos ļauj cerēt, ka krīzes dziļākais punkts Latvijā ir aiz muguras, un ekonomikas izkustēšanās un nelielā izaugsme ļāvusi valdībai ierosināt ievērojami samazināt nepieciešamo budžeta konsolidācijas apjomu.

Tomēr valstij joprojām ir lieli izdevumi un mazi ienākumi.

"Atšķirība starp tiem [izdevumiem un ienākumiem] joprojām ir ļoti liela, bet problēmas ekonomikas ilgtspējai rada tieši pārāk lieli izdevumi, kas pārāk ātri auguši. Ja gribam nodrošināt valdības noteikto mērķi, ka budžeta deficīts nākamgad nepārsniedz 6%, bet 2012. gadā 3%, tad budžeta konsolidācija, kas jāpanāk nākamajos divos gados, varētu būt 700, 750, varbūt 800 miljoni," klāsta Šulca.

Ja arī 2011.gadā konsolidācijas apmērs tiek samazināts par 280 miljoniem latu, ļoti liela summa tiek atstāta 2012. gadam, viņa piebilst.

Ekonomika

Demogrāfijas rādītāji iezīmē nākotnes pensionāru ainu drūmās krāsās. Jau pēc 25 gadiem, šodienas darbinieks, dodoties pelnītā atpūtā, pensijā saņems tikai trešdaļu no vidējās algas valstī. Atrast naudu, lai izmaksātu pensijas, valstij būs grūti. Taču ar saviem šī brīža lēmumiem valsts grib apsolīt maksāt vēl vairāk. Latvijas Televīzijas raidījums “de facto” ziņo, ka 1% pārnese uz 1. pensiju līmeni četru gadu laikā papildinās speciālo budžetu par 616 miljoniem eiro, bet par atmaksu nākotnē skaidras vīzijas nav.

Svarīgākais