ES jaunās dalībvalstis prasa taisnīgu tiešo maksājumu sadali lauksaimniekiem

Vakar, 28. novembrī zemkopības ministrs Jānis Dūklavs (ZZS) piedalījās Polijas lauksaimniecības un lauku attīstības ministra Mareka Savicka organizētajā ES 12 jauno dalībvalstu ministru sanāksmē,kurā tika apspriests viedoklis par Eiropas Komisijas priekšlikumiem Kopējai lauksaimniecības politikai pēc 2013. gada.

Tās laikā Latvija pievienojās Višegradas deklarācijai par Kopējo lauksaimniecības politiku, kuru 2010.gada 9.novembrī parakstīja vairākas ES jaunās dalībvalstis.

Deklarācijā uzsvērta nepieciešamība atteikties no netaisnīgajiem vēsturiskajiem kritērijiem tiešo maksājumu aprēķinos, lai pēc 2013.gada tiešie maksājumi visu ES dalībvalstu lauksaimniekiem tiktu aprēķināti saskaņā ar objektīviem un godīgiem kritērijiem.

"Kopējās lauksaimniecības politikas reforma būs efektīva un ilgtspējīga tikai tad, ja visām dalībvalstīm un to lauksaimniekiem tiks nodrošināti līdzvērtīgi un godīgi saimniekošanas nosacījumi un taisnīgi tiešo maksājumu atbalsta līmeņi," ES jauno dalībvalstu lauksaimniecības ministru sanāksmē akcentēja Dūklavs.

Kā ziņots, zemkopības ministrs Briselē ES Lauksaimniecības un zivsaimniecības ministru padomes sanāksmē šodien un rīt atkārtoti paudīs Latvijas nostāju par nepieciešamību pārskatīt tiešo maksājumu sistēmu, atsakoties no līdzšinējiem netaisnīgajiem vēsturiskajiem maksājumu sadales kritērijiem.

"Mēs esam nobažījušies, ka Brisele joprojām varētu vēlēties saglabāt kādus nevienlīdzīgu tiešo maksājumu aprēķināšanas aspektus maksājumu apjomu noteikšanā dalībvalstīm. Latvija tam nepiekritīs. Eiropas Savienības līmenī ir jānosaka jauni, objektīvi un reālo situāciju raksturojoši rādītāji un kritēriji tiešo maksājumu aprēķināšanai un finanšu līdzekļu taisnīgai un godīgai noteikšanai visām dalībvalstīm," pirms sanāksmes norādīja Dūklavs.

Ministrs akcentē, ka Latvija un citas jaunās ES dalībvalstis vairākkārt ir norādījušas, ka Eiropas Komisijas paustajos priekšlikumos nākamajā plānošanas periodā pēc 2013.gada Kopējai lauksaimniecības politikai nav skaidru un nepārprotamu risinājumu vissvarīgākajā jautājumā - tiešo maksājumu sistēma un tās noteikšanas principi un kritēriji.

Attiecībā uz tirgus pārvaldības instrumentiem Latvija uzskata, ka līdzās esošo uzlabošanai un vienkāršošanai nepieciešams paredzēt arī jaunus un efektīvus instrumentus, lai būtiski stiprinātu risku pārvaldību, kā arī sekmētu lauksaimnieciskās produkcijas noietu ES iekšējā tirgū un ārējā tirgū, tādējādi palielinot lauksaimniecības sektora konkurētspēju un piekļuvi globālajiem tirgiem.

Svarīgākais