Šīns: NĪN likmju paaugstināšanai lielas ietekmes uz ekonomiku nebūs

© f64

Nekustamā īpašuma nodokļa (NĪN) likmju paaugstināšana būtiski neietekmēs situāciju nekustamā īpašuma tirgū, bet tā arī neveicinās ekonomikas atveseļošanos.

NĪN likmēm nākotnē būtu jāaug, tomēr to celšana jau nākamgad neveicinās ekonomikas atveseļošanos, biznesa portālam "Nozare.lv" sacīja nekustamo īpašumu kompānijas "Latio" valdes priekšsēdētājs Edgars Šīns.

"Tā kā pagaidām nav nozīmīgu ekonomisko faktoru, kas ļautu runāt par strauju nekustamā īpašuma tirgus atgūšanos, nodokļa paaugstināšana būs tikai vēl viens no vairākiem iemesliem, kas mājokļu cenām neļaus būtiski palielināties," uzskata Šīns.

Viņš skaidroja, ka salīdzinājumā ar daudzām citām valstīm dzīvojamās platības nodokļa likmes Latvijā ir zemas un pakāpeniski tām ir jāaug. Tomēr, vērtējot to paaugstināšanu, jāņem vērā, kādos apstākļos tas notiek.

"Patlaban, kad svarīgi valstī atjaunot un palielināt iekšējo patēriņu, mājokļa nodokļa likmju dubultošana būs papildu slogs iedzīvotājiem un ekonomikas atveseļošanos diez vai veicinās. Daudzām mājsaimniecībām tas būs jauns trieciens papildu maksājumiem par hipotekāro kredītu un par šo kredītu nopirkto īpašumu, kura vērtība salīdzinājumā ar iegādes laiku ir ievērojami kritusies, un to ir grūtības pārdot," sacīja Šīns.

Ja tiek paaugstinātas mājokļa nodokļa likmes, tad nodokļa aprēķināšanas un atvieglojumu piešķiršanas sistēmai beidzot būtu jākļūst taisnīgai pret visiem iedzīvotājiem, uzskata Šīns.

"Proti, valdībai ir jārīkojas drosmīgi un jāsakārto kadastrālā vērtēšana, īpašuma vērtības noteikšanu cieši saistot ar konkrētā īpašuma tirgus vērtību. Patlaban situācija ar nodokļa aprēķināšanu daudzviet, piemēram, Jūrmalā, ir diezgan absurda un daudziem iedzīvotājiem rada nepelnīti lielus izdevumus."

Jau ziņots, ka "Vienotības" un Zaļo un zemnieku savienības veidotais Ministru kabinets 19.novembrī panācis vienošanos par nekustamā īpašuma nodokļa likmes dzīvojamām platībām dubultošanu.

Dubultojot nodokļa likmi mājokļiem, nolemts saglabāt patlaban esošo 25% pieauguma ierobežojumu nodoklim par zemi. Nodoklis mājokļiem patlaban ir atkarīgs no tā kadastrālās vērtības un tiek piemērots 0,1%, 0,2% un 0,3%. Sekojoši palielinot nodokli jaunās likmes būs 0,2, 0,4 un 0,6% no kadastrālās vērtības.

Pēc Finanšu ministrijas aplēsēm, mājokļa nodokļa pieaugums dos 6,9 miljonus latu. Nodokļa ieņēmumu pieaugums par zemi papildus budžetā došot 7,4 miljonus latu.