Rimšēvičs: PVN pamatlikmes celšana palielinātu inflāciju

Latvijas Bankas prezidents Ilmārs Rimšēvičs uzskata, ka valdības ieteikumi 2011.gada budžeta konsolidācijas pasākumu ietvaros celt pievienotās vērtības nodokļa (PVN) pamatlikmi no 21% uz 22% palielinātu inflāciju un mazinātu patēriņu, biznesa portālu "Nozare.lv" informēja Latvijas Bankas (LB) preses sekretārs Mārtiņš Grāvītis.

Rimšēvičs akcentē, ka, iespējams, tādējādi piebremzētos arī ekonomikas izaugsme.

Plašākus komentārus par valdības ieteiktajiem risinājumiem nākamā gada budžeta konsolidācijas sakarā Rimšēvičs nesniedza.

Jau rakstīts, ka LB prezidents jau vairākkārt iestājies par PVN pamatlikmes nepaaugstināšanu, apgalvojot, ka, ceļot PVN no 21% uz 22%, inflācija papildus augtu par 0,7 procentpunktiem. Attiecīgi uz 23% tie jau būtu 1,4% punkti.

Jau ziņots, ka ar starptautiskajiem aizdevējiem panākta vienošanās par budžeta izdevumu un ieņēmumu sabalansēšanu jeb konsolidāciju 280 miljonu latu apmērā. Vienošanās arī paredz, ka Latvijas budžeta deficīts nedrīkst būt lielāks par 6% no IKP. Jaunās Valda Dombrovska ("Vienotība") valdības deklarācijā nav noteikts precīzs budžeta konsolidācijas apmērs, kā arī svītrota sākotnēji projektā paredzētā apņemšanās trešdaļu no konsolidācijas panākt "ar nodokļu pasākumiem", bet divas trešdaļas - uz izdevumu samazināšanas rēķina.

Tāpat pretēji iepriekš paustajai apņēmībai celt tikai patēriņa nodokļus un nepalielināt nodokļu slogu darbaspēkam, valdība nāca klajā ar ieceri par vienu procentpunktu - no 26% uz 25% - samazināt iedzīvotāju ienākuma nodokli, taču palielināt sociālo nodokli, ko maksā darba ņēmējs, no 9% uz 11%.

Valdība arī nolēma palielināt pievienotās vērtības nodokli no 21% uz 22%, bet PVN samazinātas likmes - no 10% uz 12%. Savukārt elektrībai nākamgad plānots piemērot pilnu likmi, nevis samazināto, kā tas ir pašlaik.

Svarīgākais