Eksperti: nākamgad nedaudz pieaugs elektroenerģijas cenas

© skanpix

Nākamgad nedaudz varētu palielināties elektroenerģijas cenas, liecina ekspertu aptauja žurnāla "Kapitāls" oktobra numurā.

Ņemot vērā pieprasījuma kritumu, elektroenerģijas cenas nākamgad nebūs daudz augstākas kā šogad, cenu pieaugumam vajadzētu būt, intervijā žurnālam "Kapitāls" norādījis Krievijas uzņēmuma "Inter RAO" UES eksportētās elektroenerģijas pārdevēja - kompānijas "BaltEnergoTrade" - valdes priekšsēdētājs Edgars Kvālis.

Raksturojot situāciju tirgū, viņš norāda, ka tirgus dalībnieki gaida nākamo gadu un patlaban neviens ilglaicīgas lielapjoma piegāžu saistības neuzņemas.

Arī AS "Latvenergo" meitasuzņēmuma "Augstsprieguma tīkls" sistēmvadības direktors un galvenais dispečers Varis Boks norāda, ka pēc Ignalinas atomelektrostacijas (AES) slēgšanas šajā reģionā parādīsies cita - augstāka references cena. Tā ir sliktā ziņa elektroenerģijas patērētājiem, jo elektrība kļūs dārgāka. Visticamāk, jau tūdaļ pēc 1.janvāra elektroenerģijas komerclietotājiem, kam ir tiešie līgumi ar piegādātāju, tie tiks pārskatīti un nāksies maksāt vairāk, prognozē Boks.

"Itālijas elektrības cenas, šķiet, pagaidām gan baltiešiem nedraudēs, taču mazās cenas kā arguments biznesa attīstīšanai reģionā nu jāaizmirst. Krīze gan kāpumu uz mirkli varētu piebremzēt," piebilda Boks.

Viņš arī pieļauj, ka, slēdzot Ignalinas staciju, reģiona energosistēmas drošība varētu pat paaugstināties, jo Ignalinas AES Baltijā bija lielākais elektroenerģijas ražotājs, kas vienlaikus varēja arī atslēgties. "Ignalinas AES vienmēr bija problēma - nezināmais, ar kuru drošības apsvērumu dēļ bija jārēķinās, un tas būtiski ietekmēja elektroenerģijas piegāžu plānošanu reģionā," atzina Boks.

Boks arī norāda, ka Ignalinas AES piedāvātā elektroenerģijas cena bija viena no mazākajām, varbūt pat vismazākā reģionā, un tai pieskaņojās visi citi elektroenerģijas tirgotāji. "Šīs elektrostacijas slēgšana objektīvi piespiedīs Baltijas valstis veicināt tirgus mehānismu attīstību un sekmēs ātrākas izmaiņas Lietuvas un Igaunijas elektroenerģijas tirgos," piemetināja Kvālis.

"Būtiski, kā rīkosies Krievija, cik daudz elektroenerģijas un par kādu cenu tā piedāvās," sacīja Boks. Iespējas tai ir, taču ir arī tehniski šaurā vieta - Krievijas, Baltijas un Baltkrievijas starpsistēmu savienojums jeb tā saucamais Smoļenskas šķērsgriezums. Tas ierobežo reģionam piegādātās elektroenerģijas apjomu, un tā caurlaides spēja varētu ietekmēt arī elektroenerģijas cenu, secina Boks.

Pilnu interviju ar ekspertiem var izlasīt žurnāla "Kapitāls" oktobra numurā.

Ekonomika

Latvijas Tirgotāju asociācija (LTA) regulāri veic patēriņa preču cenu salīdzinājumu valsts lielāko pārtikas veikalos kopš 90.gadu vidus. Vidējās cenas aprēķina atbilstoši mazumtirdzniecības uzņēmumu cenu zīmēs norādītām, nerēķinot akciju cenas.

Svarīgākais