FM: Ušakova izteikumi par budžeta konsolidāciju uz RD rēķina ir aplami [papildināta]

Finanšu ministrija (FM) Rīgas mēra Nila Ušakova (SC) sacīto, ka valsts budžeta konsolidācija kārtējo reizi notiek uz pašvaldību, tostarp Rīgas, rēķina, nosauc par aplamībām, biznesa portālu "Nozare.lv" informēja finanšu ministra preses sekretārs Aleksis Jarockis.

Pēc Jarocka sacītā, Ušakova teiktais, ka Latvijas Nacionālā opera (LNO), Latvijas Nacionālais teātris, Latvijas Nacionālais mākslas muzejs un pat Latvijas Nacionālais zooloģiskais dārzs ir objekti, kas tiek uzturēti par pašvaldības līdzekļiem, neatbilst patiesībai.

Viņš norādīja, ka, pēc Kultūras ministrijas (KM) sniegtās informācijas, LNO nesaņem tiešas dotācijas no Rīgas pašvaldības. "Latvijas Nacionālais teātris un LNO ievērojamas dotācijas saņem no KM, bet Zooloģiskais dārzs no Vides ministrijas," tā Jarockis.

FM pārstāvis uzsvēra, ka LNO atrodas Rīgas pašvaldībai piederošā ēkā, turklāt opera pašvaldībai maksā nomas maksu. Līdzīga situācija esot arī citiem teātriem, kas atrodas Rīgas pašvaldības ēkās, piemēram, Latvijas Nacionālais teātris un Krievu drāmas teātris.

Tāpat Jarockis sacīja, ka FM aicina Rīgas domes vadītāju uzlabot budžeta finanšu vadību, jo pašvaldībai jau tagad ir pārmērīgs budžets deficīts, lai gan Rīgai uz vienu iedzīvotāju vērtētie ieņēmumu ir krietni lielāki nekā citām pašvaldībām.

"Valdība ir piedāvājusi solidāru konsolidācijas budžetu starp valsts un pašvaldību budžetu. Lielākais konsolidācijas slogs gulstas uz valsts budžetu, bet pašvaldībām valdība plāno nodrošināt kompensējošus pasākumus, piemēram, iedzīvotāju ienākuma nodokļa proporcijas pārdali par labu pašvaldībām 82% apmērā, saglabājot kompensācijas mehānismu, ja ieņēmumi netiks izpildīti 92% apmērā, tāpat tiek plānoti lielāki ieņēmumi pašvaldībām no nekustamā īpašuma nodokļa," informēja Jarockis.

Ušakovs, komentējot FM pausto, norādīja, ka vairākas valsts institūcijas patlaban izmanto Rīgas pašvaldības telpas par ļoti zemu cenu.

Rīgas domes priekšsēdētāja preses sekretāre Anna Kononova aģentūrai LETA norādīja, ka, piemēram, Latvijas Nacionālais teātris, Mihaela Čehova krievu teātris un Latvijas Nacionālais mākslas muzejs, kas ir Kultūras ministrijas iestādes, mēnesī par telpu īri Rīgas pašvaldībai maksā desmit santīmus par kvadrātmetru, Latvijas Nacionālā opera - 300 latus mēnesī par visas ēkas īri.

Valsts policijas iestādes vairākās Rīgas vietās no pašvaldības īrē telpas par nomas maksu 40 santīmi par kvadrātmetru mēnesī, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests - par pieciem santīmiem kvadrātmetrā mēnesī, savukārt Aizsardzības ministrija izmanto pašvaldības ēkā esošo šautuvi Cieceres ielā 9 vispār bez maksas.

Par tik zemu īres maksu nav iespējams pat uzturēt visas šīs ēkas, kur nu vēl tās rekonstruēt - šīs visas izmaksas tiek segtas par Rīgas pašvaldības nodokļu maksātāju naudu, lai arī tie visi ir valstiskas nozīmes objekti, Rīgas mēra viedokli pauda Kononova.

Jau vēstīts, ka Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs (SC) paudis asu kritiku valsts budžeta konsolidācijai, norādot, ka tā kārtējo reizi notiek uz pašvaldību, tostarp Rīgas, rēķina.

Ušakova preses sekretāre Anna Kononova aģentūrai LETA pauda domes priekšsēdētāja viedokli, ka lēmuma par valsts budžeta konsolidāciju rezultātā Rīgas pašvaldības budžets mazināsies par 7,7 miljoniem latu.

"Arī kompensācijas pasākumi ir apšaubāmi, jo nevar prognozēt, vai būs iespējams iekasēt paaugstināto mājokļa nodokli, uz kura rēķina valdība arī ir plānojusi kompensēt samazinājumu pašvaldībām," minējis galvaspilsētas mērs.

Viņš norāda, ka Rīga vienmēr ir gatava kopīgi strādāt un risināt sarežģītus jautājumus, tostarp lemt par budžeta konsolidāciju, taču jāatzīmē, ka galvaspilsēta pilda daudzas valsts funkcijas, nesaņemot par to nekādu atbalstu no valdības puses.

"Latvijas Nacionālā opera, Latvijas Nacionālais teātris, Latvijas Nacionālais mākslas muzejs un pat Latvijas Nacionālais zooloģiskais dārzs ir objekti, kas tiek uzturēti par pašvaldības līdzekļiem," atgādina Ušakovs.

Rīgas domes priekšsēdētājs uzskata, ka būtu apsveicami, ja valsts palīdzētu pašvaldībai šo valstiski svarīgo objektu uzturēšanā un, piemēram, "Latvijas Nacionālais mākslas muzejs sagaidītu 2014.gadu, kad Rīga būs Eiropas kultūras galvaspilsēta, nevis ar divfāžu elektrības sistēmu un brūkošajiem griestiem, bet kvalitatīvi rekonstruētās telpās".

Jau rakstīts, ka Finanšu ministrijas (FM) mājaslapā internetā publiskots 2011.gada valsts kopbudžeta konsolidācijas pasākumu saraksts, ko sestdien ārkārtas sēdē akceptēja Ministru kabinets.

Kopējā nākamā gada kopbudžeta konsolidācijas summa ir 290,67 miljoni latu, no kuriem 88,8 miljoni latu ir pasākumi izdevumu pusē, 156,96 miljoni latu ir pasākumi ieņēmumu pusē, savukārt 44,9 miljoni latu ir izmaiņas fondēto pensiju shēmā.

Izdevumu samazinājums pašvaldību budžetā iecerēts par 9,82 miljoniem latu, mainot iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) un obligāto sociālo iemaksu likmes darba ņēmēja maksājuma proporcijas un daļēji kompensējot ieņēmumu samazinājumu pašvaldību budžetos.

Svarīgākais