VID veicis 460 nodokļu kontroles pasākumus; novērsti 43,5 miljonu lieli zaudējumi

© pexels.com

Nodokļu kontroles pasākumos 2021.gada pirmajā pusgadā novērsti zaudējumi 43,5 miljonu eiro apmērā, liecina informācija Valsts ieņēmumu dienesta (VID) mājaslapā.

Pirmajā pusgadā nodokļos papildus aprēķināts 39,1 miljons eiro. Tas paveikts nodokļu auditos, datu atbilstības pārbaudēs, nodokļu apmēra precizēšanā un nodokļu aprēķinos pēc kriminālprocesa virzītāja pieprasījuma.

Savukārt 1,8 miljoni eiro ir pievienotās vērtības nodokļa (PVN) zaudējumi, kas novērsti, izslēdzot no PVN maksātāju reģistra nodokļu maksātājus, kuriem netika veikti PVN papildu aprēķini.

Vēl 2,6 miljoni eiro ir nodokļu maksātāju pašu papildus deklarētie nodokļi tematiskajās pārbaudēs, datu atbilstības pārbaudēs, riska analīzes laikā un līdz nodokļu auditam.

Pirmajā pusgadā VID Nodokļu kontroles pārvalde kopumā veikusi 460 nodokļu kontroles pasākumu - nodokļu auditus, nodokļu aprēķinus, tematiskās pārbaudes, datu atbilstības pārbaudes, apsekošanas, novērošanas, kā arī pieņemti lēmumi par nodokļu apmēra precizēšanu un saimnieciskās darbības apturēšanu.

VID skaidro, ka pirmajā pusgadā nodokļu kontroles pasākumu skaita samazinājumu ietekmēja ārkārtējās situācijas izsludināšana valstī Covid-19 izplatības ierobežošanai. Lai mazinātu Covid-19 infekcijas izplatības risku, minimizēta tikšanās ar nodokļu maksātājiem, tādējādi samazinot nodokļu kontroles pasākumu veikšanu pie nodokļu maksātājiem, kā arī, lai nodrošinātu valstī noteikto atbalsta pasākumu nodrošināšanu nodokļu maksātājiem, pārsvarā visi pārbaužu veicēji iesaistīti noteikto atbalsta pasākumu nodrošināšanā.

Jau ziņots, ka 2020.gadā nodokļu kontroles pasākumos tika novērsti nodokļu zaudējumi 66,4 miljonu eiro apmērā.