Ventspilī inkubējas veiksmes stāsti

Vairāki jaunie uzņēmumi, kas izmanto Ventspils augsto tehnoloģiju parka biznesa inkubatora pakalpojumus, pēc biznesa plānu un nepieciešamo prototipu izstrādes sākuši cīņu par tirgu.

Inkubatora jaunākais lepnums ir SIA Pantio neparastās puķu kastes, kuru knifs ir ūdens uzkrāšana, līdz minimumam samazinot laistīšanas nepieciešamību, un SIA Advaita Team radītie akupresūras paklāji, kas domāti jogas praktizētājiem. Uzņēmums ar savu produkciju pretendē uz Ekonomikas ministrijas ikgadējo Eksporta un inovāciju balvu. Taču no biznesa viedokļa vēl nozīmīgāks apbalvojums šogad jau ir saņemts – tā ir paklāja iekļaušana prestižā Londonas universālveikala Liberty sortimentā, kam šī ir pirmā prece no Latvijas.

Kopumā pašlaik Ventspils inkubatorā savu biznesu attīsta 45 uzņēmumi. No tiem septiņi – Talsu filiālē.

Netieši valsts un pašvaldības bizness

Inkubatora vadītājs Salvis Roga stāsta, ka pērn Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra inkubatora turpmāko piecu gadu darbībai piešķīrusi divus miljonus latu. Gadā tiek iztērēti apmēram 400 000 latu, un tagad jau droši var teikt, ka biznesa inkubators netieši ir valsts un pašvaldības bizness. "Desmit uzņēmumi jau ir izinkubējušies, un summa, ko tie samaksā nodokļos, pārsniedz tajos izdarītos ieguldījumus," lēš S. Roga.

Protams, ceļš uz ārzemju tirgiem, kas primāri interesē uzņēmējus, ir gana sarežģīts. Daudzās valstīs ienācējiem tiek likti birokrātiski šķēršļi. Tā, piemēram, pērnā gada veiksmes stāstam – mazuļu telefoniskās uzraudzības ierīcei B-phone – nolūkotais Vācijas tirgus izrādījās neatsaucīgs. Vācieši prasīja veikt papildu pētījumus par iespējamo starojumu, mēģināja nosist lejā cenu. Toties pašlaik lēnām paveras ceļš uz Nīderlandi un Norvēģiju, uz kurieni tirgošanai jau aizsūtīti vairāki simti aparātu. Kā ies tālāk un vai latviešu izgudrojums kļūs par miljona stāstu, rādīs laiks.

Ventspils biznesa inkubators atrodas augstskolas telpās, tāpēc likumsakarīgi – inkubējamo ideju autoru vidū ir gana daudz gados jaunu cilvēku. Apmēram 40% klientu ir augstskolas beidzēji. Citos Latvijas biznesa inkubatoros – kopumā tādu ir desmit – klientu vidējais vecums ir lielāks. Tomēr tas neliedzot Ventspils inkubatoram klientu panākumu ziņā būt topa trijniekā kopā ar Jelgavu un Valmieru.

Pieejams pirmsinkubators

Turklāt Ventspilī biznesa idejām ir vēl viena līmeņa atbalsts, proti, pieejams pirmsinkubators. Tā vadītāja Ilze Krieviņa skaidro, ka pirmsinkubators darbojas kā savdabīgs filtrs situācijās, kad biznesa ideja jau ir, taču tā vēl ir praktiski jāpieslīpē. Jārada biznesa plāns, jānoformulē mērķa auditorija, izmaksas, riski. Uzņemšana inkubatorā vēl ir pāragra, taču nākotnes uzņēmējam bez maksas tiek piešķirta vieta, kur strādāt – kabinets, galds, dators, pieejamas arī konsultācijas. Šobrīd pirmsinkubatorā attīstās pieci uzņēmumi, un pagājušajā nedēļā viens no tiem iesniedzis savu biznesa vīziju. Idejas pamatā ir izgudrojums – īpaša tehnoloģija, ar ko kāju kopšanas līdzekli pumeku var piestiprināt pie jebkuras virsmas. Labums tāds, ka akmentiņš nepazūd un nestāv mitrumā. Uzņēmums ar šo jaunievedumu lūkojas austrumu tirgu virzienā un tagad jau turpinās attīstīt to biznesa inkubatorā, attiecīgi saņemot tādu pašu atbalstu kā pārējie inkubējamie uzņēmumi – darba vietu, aprīkojumu, līdzfinansējumu prototipu izstrādei. Šāds atbalsts ir nozīmīgs gan pilnīgi jauniem uzņēmumiem, gan arī jau strādājošiem – īpaši, ja runa ir par sarežģītiem un dārgiem jaunievedumiem.

Katalizators jaunām idejām

SynGas Creators jau izveidojis prototipu jauna veida biomasas pārstrādes iekārtai, ko varēs izmantot nelielu ciematu apgādei ar elektrību un siltumu. Pie Ventspils biznesa inkubatora klientiem pieskaitāms arī tāds megaprojekts kā Dendrolight Latvija, kas pirmais pasaulē sācis ražot masīvkoksnes šūnveida materiālu.

Salvis Roga atzīst, ka ekonomikas krīze ir nostrādājusi kā katalizators jaunām biznesa idejām. Esošo un topošo uzņēmēju aktivitāte ir augsta. Tā arī tiek veicināta ar dažādiem mārketinga pasākumiem. Pašlaik, sadarbojoties Ventspils augsto tehnoloģiju parkam, Kurzemes biznesa inkubatoram un SEB bankai, ir izsludināts konkurss Drosmīgo ideju atbalsta programma. Pieteikumus gaida līdz 1. decembrim, un šajā gadījumā papildu bonuss inkubatora pakalpojumiem ir arī bankas aizdevums.

Svarīgākais