Garantiju aģentūra šogad izsniegusi 160 kredītu garantijas par 22,6 miljoniem latu

Šā gada trīs ceturkšņos Latvijas Garantiju aģentūra izsniegusi 160 kredītu garantijas par kopējo apjomu 22,6 miljoni latu, kas nodrošināja atbalsta saņemšanu 69 uzņēmumiem.

Garantiju aģentūras tīmekļa vietnē publicētais pārskats liecina, ka pagājušajā gadā kopumā izsniegtas 300 kredītu garantijas 117 uzņēmumiem.

Periodā no 2009.gada aprīļa līdz 2010.gada septembrim visvairāk izsniegtas apgrozāmo līdzekļu garantijas - 32,1 miljons latu, kas veido 55% no kopējā izsniegto garantiju apjoma, nākamās ir investīciju garantijas ar 18,8 miljoniem latu (33%), atlikušo daļu veido finanšu līzinga un faktoringa garantijas 6,4 miljonu latu apmērā.

2009.gadā lielākais pieprasījums bija novērojams garantiju produktam, kas bija paredzēts "kredīta brīvdienu" piešķiršanai, un kopumā tas veidoja 90% no izsniegto ilgtermiņa garantiju apjoma.

Šajā gadā tendence esot mainījusies, jo lielākā daļa no izsniegtām ilgtermiņa investīciju garantijām tika piesaistītas jauniem darījumiem - 67%. Šā gada septembrī tika izsniegta arī pirmā faktoringa garantija.

Periodā no 2009.gada aprīļa līdz šā gada 30.septembrim iesniegti kredītu garantiju pieteikumi par kopējo summu 136 miljoni latu, no kuriem apstiprināti garantiju pieteikumi par kopējo summu 71,3 miljoni latu. Pēdējos mēnešos īpaši esot aktivizējusies uzņēmumu interese par kredīta garantiju produktiem.

Pārskatā teikts, ka nākamgad Garantiju aģentūra kredītu garantiju jomā turpinās darbu saskaņā ar jaunās valsts atbalsta programmas nosacījumiem. To galvenās atšķirības no pašreizējiem noteikumiem ir garantijas maksimālās summas samazināšana līdz 1,5 miljoniem eiro (1,05 miljoniem latu), turklāt garantijas varēs saņemt tikai par jauniem darījumiem.

Kredītu garantijas mērķis ir nodrošināt komersantam saņemt kredītresursus komercdarbības veikšanai situācijās, kad komersanta rīcībā esošais nodrošinājums nav pietiekams kredītresursu piesaistei nepieciešamā apjomā.

Garantijas ir Garantiju aģentūras uzņemtās saistības kompensēt komercbankai komersanta neatmaksāto finansējuma pamatsummu garantijas apmērā, iestājoties garantijas gadījumam. Par garantijas gadījumu tiek uzskatīta tādu apstākļu iestāšanās garantijas termiņa laikā, kas komercbankai rada tiesības atprasīt finansējuma pamatsummas samaksu no komersanta saskaņā ar finanšu pakalpojuma līgumu un ja komercbanka ir pieprasījusi finansējuma pamatsummas parāda samaksu, bet tā nav veikta finanšu pakalpojuma līguma noteiktajā termiņā.

Latvijas Garantiju aģentūra ir noslēgusi 22 sadarbības līgumus ar finanšu institūcijām. Izsniegto garantiju saistību portfeli veido izsniegtās garantijas 20 finanšu institūcijām. Lielāko daļu no izsniegto garantiju portfeļa veido bankas. Aktīvākā no tām ir AS "SEB banka" - 24%, nākamā ir AS "Swedbank" - 14%, trešo lielāko daļu veido VAS "Latvijas Hipotēku un zemes banka" - 11%.

Starp līzinga kompānijām nozīmīgāko apjomu no garantiju portfeļa veido SIA "DnB Nord Līzings" - 6% un SIA "Unicredit Leasing" - 4%.

Periodā no 2009.gada aprīļa līdz šā gada septembrim visvairāk garantijas izsniegtas AS "SEB banka" - 17,1 miljons latu, AS "Swedbank" - 8,8 miljoni latu un AS "DnB Nord banka" - 7,8 miljoni latu.

Svarīgākais