Pieaug Latvijas eksporta apjoms uz Krieviju

Latvijas eksporta apjomi uz Krieviju šī gada trīs ceturkšņos jau ir sasnieguši visa pagājušā gada apmērus, kas nozīmē, ka eksports gada griezumā ir pieaudzis, norāda mūsu valsts vēstnieks Krievijā Edgars Skuja.

Kā aģentūru LETA informēja Ārlietu ministrijas (ĀM) preses centrā, Skuja šādi izteicies vizītes Kalugā laikā, kur tikās ar Kalugas apgabala gubernatoru Anatoliju Artamonovu. Armatovs kā vienu no perspektīvām sadarbības nozarēm minējis transportu un loģistiku.

Skuja atzinīgi novērtējis Kalugas apgabala līdzšinējo veiksmīgo izaugsmi, iepazīstināja gubernatoru ar aktualitātēm Latvijas-Krievijas attiecībās, tostarp ekonomiskās sadarbības jomā, uzsverot, ka Krievija un tās reģioni tradicionāli ir nozīmīgi Latvijas tirdzniecības partneri.

Bet Artamonovs aicināja Latvijas uzņēmējus investēt jaunu loģistikas centru būvniecībā Kalugas apgabalā. Kalugā atrodas vairāki industriālie parki, līdz ar to pastiprinātu uzmanību Kalugas administrācija pievēršot tieši infrastruktūras uzlabošanai.

Kalugas Attīstības aģentūrā notika Kalugas apgabala uzņēmējdarbības vides prezentācija, kurā piedalījās Kalugas apgabala pārstāvniecības Maskavā vadītājs vicegubernators Vladimirs Potemkins, Kalugas valdības ekonomiskās attīstības ministrs Ruslans Zaļivackis un tūrisma, sporta un jaunatnes lietu ministre Olga Kopišenkova.

Kalugas apgabalā tiek veidotas trīs jomu industrijas - mašīnbūves, farmācijas un ķīmijas, kā arī transporta un loģistikas, kas izvietotas industriālajos parkos. Patlaban no visām industriālo parku teritorijām 50% ir neizmantotas, tādēļ ārvalstu investori tiek aicināti izvietot tur savas ražotnes, īpaši ņemot vērā izdevīgo ģeogrāfisko izvietojumu un atmuitošanas iespējas uz vietas, jo industriālajos parkos ir muitas zonas, skaidro ĀM.

Tāpat tikušas pārrunātas arī tūrisma sadarbības iespējas - Kalugas apgabals īpaši aktīvi attīsta lauku tūrismu un vēlētos iepazīties ar Latvijas pieredzi šajā jomā.

Latvijas Zemkopības ministrijas specializētais atašejs Aivars Graudiņš tikās ar Kalugas Valdības dabas resursu ministru Oļegu Razumovski, kur pārrunāja sadarbības iespējas kokapstrādes jomā. Razumovskis izteica interesi pārņemt Latvijas pieredzi mežu apsaimniekošanā.

Kalugas Tirdzniecības un rūpniecības palātā notika biznesa seminārs, kurā piedalījās 16 Kalugas uzņēmumi, tostarp "Remputjmaš", "Energomaš", "Volkswagen Group" un "Ersten Group". Semināru ar ievadvārdiem atklāja palātas priekšsēdētāja Tatjana Rozanova, izsakot cerību, ka Latvijas un Kalugas uzņēmējiem izdosies izveidot labu sadarbību un attīstīt Latvijas un Kalugas ekonomiskās attiecības.

Skuja, uzrunājot Kalugas Tirdzniecības un rūpniecības palātas semināra dalībniekus, aicināja abu valstu uzņēmējus aktīvi izmantot gan Latvijas, gan Kalugas piedāvātās biznesa iespējas un sākt kopīgus projektus, īpaši transporta un loģistikas jomā.

Kā ziņots, vizītē Kalugas apgabalā piedalījās arī Latvijas Satiksmes ministrijas valsts sekretāra vietnieks Uldis Reimanis un 12 Latvijas uzņēmēji - Rīgas tirdzniecības osta, "Baltic Conteiner Terminal", "Gefco Baltic", "CMA CGM Latvia", "Nurminen Maritime Latvia", "FB Logistics", "Rietumu banka" un "Trasta Komercbanka".

Vizīte tika organizēta sadarbībā ar Latvijas Investīciju un attīstības aģentūru.

Svarīgākais