Vilks: Izmaiņas attiecībā uz patēriņa nodokļiem un PVN likmi jāveic tagad

Ja valdība grib izdarīt izmaiņas attiecībā uz patēriņa nodokļiem un pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likmi, tas būtu jādara tagad, jo 2012.gadā šāds solis varētu radīt problēmas ar inflācijas līmeņa stabilizēšanu, pēc tikšanās ar Valsts prezidentu Valdi Zatleru izteicās finanšu ministrs Andris Vilks ("Vienotība").

Finanšu ministrs apstiprināja, ka, iespējams, no nākamā gada, par vienu procenta punktu varētu tikt paaugstināta PVN likme.

Jau ziņots, ka Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības priekšsēdētāja vietnieks Egils Baldzēns pēc valdības sēdes informēja, ka apspriežamajos nākamā gada valsts budžeta konsolidācijas priekšlikumos tiek paredzēts arī variants palielināt standarta PVN likmi no 21% uz 22%, kas valsts budžetā nākamgad dotu 37,5 miljonus latu.

Finanšu ministrs pēc tikšanās ar Zatleru žurnālistiem sacīja, ka joprojām tiekot izskatīti dažādi varianti budžeta konsolidācijai un patlaban ir svarīgi ņemt vērā Latvijas mērķus 2012.gadam - iestāties eirozonā un sasniegt budžeta deficītu 3% apjomā no iekšzemes kopprodukta.

"Mani kolēģi ar izpratni uztver konsolidācijas gaitu - visi ir ieinteresēti, lai budžeta pieņemšana virzītos savā pašreizējā gaitā," sacīja Vilks, piebilstot, ka ātra budžeta pieņemšana būtu pozitīvs signāls investoriem.

Runājot par 2.pensiju līmeņa iemaksu samazināšu, Vilks teica, ka lēmums tiks akceptēts, lai neietekmētu citas jomas, kur varētu būt lielāks risks negatīvām sekām.

Bet, pievēršoties sociālajam nodrošinājumam, Vilks minēja, ka tikšot domāts par mazāk nodrošinātajiem.

Kā aģentūru LETA informēja Finanšu ministrijas (FM) pārstāvis Aleksis Jarockis, Vilks pēc apstiprināšanas amatā pirmo reizi tikās ar Valsts prezidentu. Ministrs prezidentu informēja par nākamā gada valsts budžeta likumprojekta sagatavošanu, panāktajām vienošanām ar starptautiskajiem aizdevējiem, kā arī iespējamiem konsolidācijas pasākumiem.

Tāpat Jarockis komentē, ka ministrs detalizēti informējis Zatleru par FM sagatavoto vidēja termiņa makroekonomiskās attīstības un fiskālās politikas ietvaru 2011.-2013. gadam. Vilks prezidentam arī uzsvēris, ka Latvija ir apņēmusies veidot uzticamu un ilgtspējīgu fiskālo politiku arī starptautiskā līmenī, kas noteikta Nodomu vēstulē Starptautiskajam Valūtas fondam un Papildu saprašanās memorandā starp Eiropas Savienību un Latviju.

Noslēgumā Vilks esot apliecinājis, ka valdības viens no stratēģiskajiem virsmērķiem ir iespējami ātrāka eiro ieviešana Latvijā, par vēlāko termiņu nosakot 2014.gadu, saka Jarockis.

Kā ziņots, publiskotie Pasaules Bankas un Starptautiskā Valūtas fonda ieteikumi budžeta izdevumu mazināšanai liecina, ka aizdevēji lielākos samazinājuma apjomus redz sociālajā jomā. Valdība darbā pie budžeta šos priekšlikumus vēl tikai vērtēs, tomēr jau tagad publiskotie ministriju atzinumi pamatā ir diezgan noraidoši pret šādu sāpīgu lēmumu īstenošanu.

Ekonomika

Dzelzceļa "Rail Baltica" projektā ir jāņem vērā, ka privātās un publiskās partnerības (PPP) modeļa izveide ir sarežģīta un laikietilpīga, trešdien "Rail Baltica" parlamentārās izmeklēšanas komisijā sacīja Finanšu ministrijas (FM) valsts sekretāre Baiba Bāne.

Svarīgākais