Divos gados kopbudžets būs jāsamazina par Ls 590 miljoniem

Pašreizējais ekonomiskās un fiskālās situācijas novērtējums un prognozes liek secināt, ka valdības nospraustais mērķis sasniegt budžeta deficīta līmeni zem 3% no iekšzemes kopprodukta (IKP) 2012.gadā prasa divos gados veikt kopbudžeta konsolidāciju par 590 miljoniem latu, informēja Finanšu ministrijas (FM) Komunikācijas nodaļa.

Jau ziņots, ka konsultācijās ar starptautiskajiem aizdevējiem Ministru prezidenta Valda Dombrovska ("Vienotība") vadītā sarunu grupa panākusi vienošanos par nākamā gada valsts budžeta konsolidāciju 280 miljonu latu apmērā.

Kā norāda FM, patlaban ministrijas sagatavotais piedāvājums nodrošina nepieciešamo konsolidācijas apjomu - 280 miljonus latu 2011.gada budžetā, tomēr 2012.gada budžeta konsolidācija 310 miljonu latu apmērā būšot atkarīga gan no tā, cik liels ieguvums būs no ekonomiskās izaugsmes, kā arī no tā, vai tiks īstenotas kvalitatīvas reformas tajās nozarēs, kurās valsts nodrošina būtisku finansējumu, piemēram, izglītībā un veselības aprūpē.

FM uzskata, ka budžeta konsolidācijas projekts jāskata divu gadu griezumā, jo, pirmkārt, ir jāsabalansē konsolidācijas apjoms starp diviem gadiem, neatstājot visus smagākos lēmumus uz pēdējo brīdi, proti, 2012.gada budžetu, otrkārt, atsevišķi konsolidācijas pasākumi var izraisīt inflācijas pieaugumu, tādēļ tie drīzāk būtu īstenojami 2011.gadā, nevis 2012.gadā, bet, treškārt, virkne konsolidācijas pasākumu esot tādi, kam ir ilgtermiņa ietekme, proti, par tiem izlemjot 2011.gadā, reāli rezultāti būs tikai 2012.gadā.

Kā uzsver FM, nākamā gada budžeta fiskālās konsolidācijas apmērs 280 miljonu latu apmērā atbilstoši šī brīža novērtējumam nodrošinās 2011.gada budžeta deficītu zem 6% no IKP (pēc Eiropas Komisijas metodoloģijas).

Lēmums samazināt budžetu par 280 miljoniem latu nākamgad ļaušot sasniegt valdības deklarācijā noteikto kopbudžetu, nodrošināt, iespējams, fiskālas manevra iespējas pie ekonomiskiem riskiem eiro zonā un Baltijas reģionā, kā arī samazina konsolidācijas apjomu 2012.gadam.

"2012.gada budžeta konsolidācijas nepieciešamības novērtējums patlaban saglabājas 310 miljonu latu apjomā, tomēr paredzams, ka ekonomiskās izaugsmes atjaunošanās apstākļos 2011.gada vidū šo novērtējumu varētu mainīt uz zemāku," norāda FM.

Jau ziņots, ka konsultācijās ar starptautiskajiem aizdevējiem Ministru prezidenta Valda Dombrovska ("Vienotība") vadītā sarunu grupa panākusi vienošanos par nākamā gada valsts budžeta konsolidāciju 280 miljonu latu apmērā.

Dombrovskis uzsver, ka iepriekš paustās prognozes par 3.ceturkšņa makroekonomisko rādītāju pozitīvo ietekmi uz konsolidācijas apjomu ir attaisnojušās: "Valdībai lemjot par konkrētiem budžeta konsolidācijas pasākumiem, liela uzmanība būs jāpievērš tam, lai uzņēmējdarbība iegūtu izaugsmes un turpmākas attīstības iespējas. Tas ir nozīmīgi mūsu valsts turpmākai izaugsmei un pilnīgai krīzes pārvarēšanai."

Kā norāda finanšu ministrs Andris Vilks ("Vienotība"), ņemot vērā Latvijas ekonomikas ātrāku atveseļošanos, izdevies pārliecināt partnerus, ka nākamā gada budžeta konsolidācija būs 280 miljoni latu, nevis vairāk.

Panākta vienošanās arī par FM sagatavoto vidēja termiņa makroekonomiskās attīstības un fiskālās politikas ietvaru 2011.-2013.gadam. Ņemot vērā aktuālos šā gada trešā ceturkšņa IKP pieauguma rādītājus 2010.gadam, FM prognozē IKP samazinājumu par 0,4%, 2011.gadam pieaugumu par 3,3%, 2012.gadam - pieaugumu par 4% un 2013.gadam - pieaugumu par 3,9%.

Kā ziņots, iepriekš tika minēta nepieciešamība konsolidēt nākamā gada budžetu par 395-440 miljoniem latu.

Svarīgākais