Par nākamā gada valsts budžetu vienošanās jāpanāk līdz 19.novembrim

Par nākamā gada valsts budžetu vienošanās jāpanāk līdz 19.novembrī plānotajai valdības sēdei, šodien nolēma koalīcija.

Par konkrētiem piedāvātajiem konsolidācijas pasākumiem premjers Valdis Dombrovskis ("Vienotība") nevēlējās runāt, norādot, ka par tiem varēs kaut ko teikt tikai pēc gala vienošanās. "Kādu izmainot, var mainīties kopējā aina," sacīja premjers.

Pēc koalīcijas sanāksmes premjers žurnālistiem atzina, ka 2011.gadā un 2012.gadā valsts budžeta kopējā konsolidācija varētu sasniegt 590 miljonus latu.

Pēc pašreizējā scenārija paredzēts, ka 2011.gadā konsolidācijas apjoms būs 280 miljoni latu, bet 2012.gadā - 390 miljoni latu. Vienlaikus premjers neizslēdza, ka atkarībā no budžeta izpildes šīs summas var tikt būtiski koriģētas, un tās arī būšot atkarīgas no gala vienošanās par nākamā gada budžetu.

Tomēr Dombrovskis atzina, ka tiek izskatīta Finanšu ministrijas piedāvātā pievienotās vērtības nodokļa (PVN) pamatlikmes palielināšana, kā arī PVN pieaugums elektrībai.

Savukārt finanšu ministrs Andris Vilks ("Vienotība") žurnālistiem teica, ka tiek izskatīta iespēja palielināt minimālo algu līdz 200 latiem, kā arī palielināt nepaliekamo minimumu un atbalstu par apgādājamām personām. "Ja tas izdotos, tā būtu liela pretimnākšana," norādīja Vilks.

Vilks arī uzsvēra, ka nodokļu politika jāplāno tā, lai netiktu pieļauta liela inflācija 2012.gadā.

Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) Saeimas frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis atzina, ka budžeta veidošanas process neesot vienkāršs. ZZS esot iebildumi par vairākiem budžeta jautājumiem, tādēļ no FM pieprasīta papildu informācija par konsolidācijas pasākumiem, lūdzot izskaidrot vairāku pasākumu būtību un iepazīstināt ar to analīzi.

Brigmanis pauda bažas par to, kā konsolidācija skars pašvaldības. "Zināms smagums guls uz pašvaldībām, tas ir riskants solis, tādēļ vēlamies dzirdēt argumentus," skaidroja politiķis.

ZZS frakcijas vadītājs norādīja, ka tagad esot diskusiju laiks un pagaidām savu viedokli par iecerētajiem konsolidācijas pasākumiem nepaudīs.

Svarīgākais