Budžeta deficīts varētu būt mazāks par 6 procentiem

Panāktā vienošanās par budžeta konsolidācijas apmēra samazināšanu, ļaus 2011.gadā sasniegt budžeta deficītu zem 6% no iekšzemes kopprodukta (IKP), biznesa portālam "Nozare.lv" teica "DnB Nord bankas" analītiķis Pēteris Strautiņš.

LETA jau ziņoja, ka konsultācijās ar starptautiskajiem aizdevējiem Ministru prezidenta Valda Dombrovska ("Vienotība") vadītā sarunu grupa panākusi vienošanos par nākamā gada valsts budžeta konsolidāciju 280 miljonu latu apmērā.

Strautiņš norāda, ka pašreizējais konsolidācijas apmērs būtu vērtējams kā piesardzīgs. "Starptautiskais valūtas fonds noteikti nebūtu piekritis šādam samazinājumam, ja tas nebūtu izvērtēts," uzskata eksperts.

Viņš norādīja, ka mazāka konsolidācija nozīmē mazāku risku, ka patēriņa tendences varētu ietekmēt pesimisma vilnis. "Psiholoģiskais aspekts šādam samazinājumam ir ļoti svarīgs, jo, pieņemot šā gada budžetu, par to nebija laika domāt, taču tagad tajā varēja iedziļināties," klāstīja eksperts.

Strautiņš atzīmē, ka, mainot konsolidācijas apjomu, visticamāk tiks samazināta noteiktu nodokļu pieauguma summa, kas pozitīvi ietekmēs ekonomikas tendences. Tāpat konsolidācija visticamāk tomēr skars visas nozares, taču "izglītības un veselības aprūpes jomās vēl kaut ko ietaupīt būtu ļoti grūti, un reālām izmaiņām būtu nepieciešams ilgāks laiks".

Viņš iepriekš jau uzsvēra, ka agrāk minētais konsolidācijas apmērs bijis par lielu.

Kā aģentūru LETA informēja premjera preses sekretāre Līga Krapāne, turpmākajā sarunu gaitā valdībai un starptautiskajiem aizdevējiem vēl jāvienojas par konsolidācijas pasākumiem.

Dombrovskis uzsver, ka iepriekš paustās prognozes par 3.ceturkšņa makroekonomisko rādītāju pozitīvo ietekmi uz konsolidācijas apjomu ir attaisnojušās: "Valdībai lemjot par konkrētiem budžeta konsolidācijas pasākumiem, lielu uzmanību būs jāpievērš tam, lai uzņēmējdarbība iegūtu izaugsmes un turpmākas attīstības iespējas. Tas ir nozīmīgi mūsu valsts turpmākai izaugsmei un pilnīgai krīzes pārvarēšanai."

Kā norāda finanšu ministrs Andris Vilks ("Vienotība"), ņemot vērā Latvijas ekonomikas ātrāku atveseļošanos, izdevies pārliecināt partnerus, ka nākama gada budžeta konsolidācijas būs 280 miljonu latu, nevis vairāk.

Panākta vienošanās arī par Finanšu ministrijas (FM) sagatavoto vidēja termiņa makroekonomiskās attīstības un fiskālās politikas ietvaru 2011.-2013. gadam. Ņemot vērā aktuālos šā gada trešā ceturkšņa IKP pieauguma rādītājus 2010.gadam FM prognozē IKP samazinājumu par 0,4%, 2011.gadam pieaugumu par 3,3%, 2012.gadam - pieaugumu par 4% un 2013.gadam - pieaugumu par 3,9%.

Plānots, ka 16.novembra ārkārtas sēdē, valdība skatīs budžeta konsolidācijas pasākumus.

Kā ziņots, iepriekš tika minēta nepieciešamība konsolidēt nākamā gada budžetu par būs 395-440 miljoniem latu.

Svarīgākais