Pērn parādu piedzinējiem nodotas lietas par vismaz 156,6 miljoniem latu

Pērn Latvijas Ārpustiesas parādu piedzinēju asociācijas biedriem nodotas lietas 156,6 miljonu latu apmērā, biznesa portālu "Nozare.lv" informēja asociācijas vadītāja Agnese Priedīte ("Intrum Justitia").

Parādu piedzinējiem nodotas 44 927 juridisko personu lietas kopsummā par 52 miljoniem latu. Savukārt privātpersonu lietu skaits bija 379 558 par kopējo piedziņas summu 104,6 miljoni latu.

No visām iesniegtajām lietām tiesvedība brīdinājuma kārtībā sākta 3589 gadījumos, no tiem 2986 gadījumos pret privātpersonām, bet prasījuma kārtībā - 2239 gadījumos, no tiem 1895 - pret privātpersonām.

Privātpersonu parādu piedziņas jomā pārliecinošs līderis ar aptuveni 60% tirgus ir SIA "Paus Konsults", bet juridisko klientu segmentā ar 35% tirgus daļu vadošā ir parādu piedziņas kompānija SIA "Creditreform Latvija".

Asociācijas biedri veido aptuveni 95% parādu piedziņas tirgus. Tādejādi parādu piedzinējiem nodoto lietu skaits un piedziņas summa, visticamāk, ir lielāka, nekā to rāda asociācijas apkopotie dati.

Priedīte norāda, ka šogad parādu piedziņas nozarē vērojama stabilizēšanās gan patērētāju, gan juridisko personu segmentā.

"Jau 2009.gadā sākās un vēl joprojām turpinās tendence, ka samazinās juridisko personu lietu skaits un parāda piedziņai iesniegtās summas. Tas skaidrojams ar to, ka uzņēmēji sākuši rūpīgāk izvēlēties potenciālos sadarbības partnerus un aizvien biežāk lielāko daļu maksājuma pieprasa avansā, atstājot pēcapmaksai salīdzinoši nelielu summu," tendences tirgū skaidroja Priedīte.

Pēc viņas teiktā, nostabilizējies ir arī privātpersonu segments, jo iesniegto lietu skaita pieaugums vairs nav tik straujš kā 2008.gadā. Viņasprāt, cilvēki ir pieraduši pie grūtās situācijas, cenšas savas parādsaistības nokārtot vai paši meklē risinājumus, mēģinot vienoties par parāda atmaksas termiņiem un apjomu. Arī tad, ja lieta nonākusi līdz piedzinējam, parādnieki kļuvuši vairāk uz sadarbību vērsti.

"Pašlaik vēl grūti prognozēt, cik lielā mērā iedzīvotāju maksātspēju ietekmēs ziemas sezona un apkures izmaksas. Ņemot vērā līdzšinējo tendenci, kad lietas piedziņā nonāk ar krietnu novēlošanos, par šīs apkures sezonas radītajiem patērētāju parādiem, iespējams, varēsim spriest vien pēc gada. Negatīvi iedzīvotāju maksātspēju noteikti ietekmēs arī jebkādu uz patērētāju vērstu nodokļu palielinājums. Tas pats attiecināms arī uz uzņēmējiem," teica parādu piedzinēja.

Ārpustiesas parādu piedzinēju asociācijas dibinātāji ir kredītmenedžmenta kompānijas SIA "Creditreform Latvija", SIA "Paus Konsults", "Lindorff Oy" Latvijas filiāle, SIA "BaltRisk", SIA "Intrum Justitia".

Šoruden asociācijai pievienojušās vēl trīs kompānijas - SIA "Sergel", SIA "Konsultatīvā sabiedrība "Conventus"", kā arī "UAB Gelvora" filiāle Latvijā.

Asociācijas galvenie mērķi ir aizsargāt kreditoru intereses, piedalīties parādu piedziņas nozari reglamentējošā tiesiskā regulējuma izstrādē un pilnveidošanā, pārstāvēt parādu piedziņas uzņēmumu kopējās intereses valsts varas un pārvaldes institūcijās, sabiedriskajās un starptautiskajās organizācijās, informēt sabiedrību par parāda piedziņas tirgus aktualitātēm, kā arī veidot un uzturēt Latvijas sabiedrībā izpratni par Latvijas parādu piedziņas nozares darbības principiem.