Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Ekonomika

Pētījums: kur Latvijas iedzīvotāji tērē pandēmijas laikā uzkrāto naudu?

© pexels.com

Vasaras mēneši Citadeles datos par pirkumiem klātienē un internetā liecina, ka iedzīvotāji steidz klātienē apmeklēt restorānus, koncertus, kā arī ceļot.

Mašīnu noma, došanās uz izklaides pasākumiem, kā arī palikšana viesu namos un viesnīcās kopš aprīļa ir dubultojusies, savukārt restorānu apmeklēšana pieaugusi par 89%.

Neskatoties uz to, ka lidojumu iegāde internetā kopš aprīļa ir dubultojusies, kopējie pirkumi internetā vasaras mēnešos ir samazinājušies.

Noguruši no interneta pirkumiem

Kopš aprīļa, kad strauji pieaudzis vakcinācijas temps, par 79% pieaugusi arī ceļojuma biļešu iegāde internetā. Tāpat cilvēki internetā turpina apmaksāt arī citus ceļojuma izdevumus - pieaug rezervācijas un pirkumi atpūtas vietās, tāpat arī mašīnu nomas pakalpojumu izmantošana. Savukārt pirkumi izklaides sfērā, mazumturdzniecībā, ēdināšanas uzņēmumos pieauguši tieši klātienē un samazinājušies internetā. Neskatoties uz 4% samazinājumu interneta pirkumos, kopējais interneta pirkumu apjoms ir augstāks par 2019. un 2020.gada vidējo interneta pirkumu apjomu.

Iekrājumi aiziet izklaidē un mājsaimniecības projektos

Jūnijā veiktā aptauja vēstīja, ka pēc nepārtikas veikalu atvēršanas, pirmo dažu nedēļu laikā tajos bija iepirkušies jau 51% iedzīvotāju, un daļa no tiem iepirkšanos izmantojuši kā atalgojumu vai mierinājumu par mājsēdē nosēdēto laiku.

Cilvēku vēlmi atalgot sevi par ilgo mājās sēdēšanu var novērot arī tajā, ka pieaugums vērojams tieši maksājumos POS termināļos restorānos, izklaides vietās un saimniecības preču veikalos. Kopumā karšu maksājumu skaits restorānos kopš aprīļa pieaudzis par 84%, savukārt klātienes maksājumiem - 129%.

Ļoti iecienīti noteiktās mājsēdēs laikā bija pirkumi būvniecības un mājsaimniecības veikalos. Daudzi iedzīvotāji brīvo laiku veltīja mājas projektu īstenošanai, turklāt aktivitāte ir vēl tikai pieaugusi klātienē pēc ierobežojumu mīkstināšanas. Salīdzinot šī gada jūniju ar pagājušā gada jūniju, pirkumi saimniecības preču veikalos pieauguši par 14%.