Igaunijas finanšu ministrs: Eiro paglāba Eiropu no vēl dziļākas krīzes

Atsevišķu eirozonas valstu problēmās neradīja eiro, bet to problēmu sakne ir meklējama fiskālajā politikā un burbuļos, kuri izveidojās un tad plīsa, intervijā biznesa portālam "Nozare.lv" uzsvēra Igaunijas finanšu ministrs Jirgens Ligi.

"Problēma nav eiro. Eiro patiesībā paglāba Eiropu no vēl dziļākas krīzes. Ja nebūtu vienotās valūtas, sāktos devalvāciju sāncensība, kas būtu krietni postošāka mūsu ekonomikām," pārliecināts ir Ligi.

Viņa skatījumā Portugāles, Īrijas, Grieķijas un Spānijas, kas investoru vidū nereti tiek sauktas ar ne pārāk glaimojošo apzīmējumu PIGS (angliski - cūkas), problēmas nav meklējamas valūtā, bet tām ir jāpārskata sava fiskālā, kā arī citas politikas.

Taujāts, vai viņš ir pārliecināts par eirozonas gaišo nākotni, Ligi atzina, ka saglabā piesardzīgumu, taču radikālas izmaiņas pašā eirozonā viņš neprognozē.

"Tā ir tik liela savienība, ka valstis darīs visu, lai pārvarētu grūtības. Eirozononas dalībnieki tomēr bauda daudzas priekšrocības. Kaut vai tā pati cenu stabilitāte, kas nav raksturīga valstīm, kas ir ārpusē. Un eirozona patlaban mainās. Dalībvalstis maina savas fiskālās politikas un tur kursu uz Māstrihtas kritēriju rāmjiem. Esmu pārliecināts, ka iestāsimies labākā eirozonā, nekā tā bija pirms tam," teica Igaunijas finanšu ministrs.

Eirozona kļūšot labāka nekā iepriekš, jo pirms tam riski eirozonā bija uzrakstīti uz sienas, taču tie netika ņemti vērā. Tagad pret tiem izturoties ļoti nopietni. Pēc viņa teiktā, pie tā nepārtraukti tiek strādāts un eirozonas finanšu ministru tikšanās notiek katru mēnesi, lai rastu problēmu risinājumus.

Kā ziņots, ar nākamā gada 1.janvāri Igaunija kļūs par 17.eirozonas valsti un pirmo Baltijas valsti, kurā tiks ieviests eiro.

Starptautiskais izdevums par ekonomikas jautājumiem "Emerging Markets" pasludinājis Ligi par šā gada labāko finanšu ministru Eiropas attīstības valstīs, ziņo laikraksts "Eesti Paevaleht".

"Emerging Markets" Ligi raksturo kā finanšu ministru, kurš izveda Igaunijas ekonomiku no smagā kritiena līdz ekonomikas pieaugumam un ievedīs eirozonā, teikts Igaunijas Finanšu ministrijas preses dienesta paziņojumā.

Svarīgākais