Šteinbuka: Atveseļošanas fonda līdzekļi ir jāiegulda gudri

© f64.lv, Dmitrijs Suļžics

Atveseļošanās un noturības mehānisma līdzekļi ir jāiegulda gudri, lai sasniegtu strauju Latvijas ekonomikas izaugsmi, trešdien intervijā Latvijas Radio sacīja Fiskālās disciplīnas padomes priekšsēdētāja Inna Šteinbuka.

"Atveseļošanās un noturības mehānisma plāns piedāvā Latvijai unikālu iespēju - sasniegt ekonomikas izrāvienu. Tā ir diezgan liela apmēra nauda, kas ieplūdīs Latvijas ekonomikā. Galvenais ir to naudu gudri, viedi izmantot, nevis vienkārši apgūt," uzsvēra Šteinbuka.

Viņa arī atzīmēja, ka Latvijā ir nepieciešams uzlabot iedzīvotāju dzīves kvalitāti, bet to var sasniegt tikai un vienīgi tad, ja ekonomika pieaug.

Vienlaikus Šteinbuka norādīja, ka Atveseļošanās un noturības mehānisma plāna vājā vieta varētu būt tā, ka ļoti daudz līdzekļu Latvija paredzējusi atvēlēt infrastruktūras projektiem.

"Plāna izpildi nevar vērtēt pirms tā pabeigšanas - tikai nobeigumā mēs redzēsim reālu rezultātu. Pagaidām, pēc provizoriskiem aprēķiniem, plāna relatīvi vājā vieta ir tā, ka ļoti daudz līdzekļu atvēlēts infrastruktūras projektiem. Pastāv diezgan liels risks, ka būvniecības nozare, kas jau tagad ir pārkarsusi, varētu pārkarst vēl vairāk, kas var novest pie cenu pieauguma," sacīja Fiskālās disciplīnas padomes priekšsēdētāja.

Pēc Šteinbukas minētā, būtu daudz labāk, ja vairāk līdzekļu tiktu atvēlēts inovācijām, kā arī eksportspējas uzlabošanai, kur Latvija atpaliek no citām Eiropas Savienības valstīm.

Jau vēstīts, ka Eiropas Savienības (ES) Ekonomisko un finanšu jautājumu padome otrdien, 13.jūlijā, apstiprināja Latvijas Atveseļošanas fonda plānu 1,82 miljardu eiro apmērā.

Līgumu par finansējuma saņemšanu plānots noslēgt augustā, un kā pirmā atbalstu saņems veselības nozare.

Ekonomika

No 4.novembra līdz 4.decembrim lauksaimnieki, kooperatīvi un zinātniskās institūcijas varēs pieteikties 79,748 miljonu eiro atbalstam vairākos pasākumos saimniecību vai uzņēmumu izaugsmes veicināšanai, energoefektivitātes palielināšanai, biodrošības pasākumu ieviešanai un citām aktivitātēm, liecina Lauku atbalsta dienesta (LAD) publiskotā informācija.

Svarīgākais